Persoanele care se odihnesc în mod corespunzător pe durata nopţii au un nivel mai mic de anxietate în timpul zilei. În schimb, persoanele care obişnuiesc să meargă la somn la ore târzii din noapte sunt mai predispuse episoadelor de anxietate şi sunt, în general, mai puţin optimiste, scrie spring.org.uk., preluat de MedLive.ro Constatările fac parte dintr-un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Binghamton din New York, publicat în jurnalul “Cognitive Therapy and Research “.
Persoanele care obişnuiesc să meargă la culcare la orele târzii din noapte sunt predispuse apariţiei episoadelor de anxietate şi sunt mai frecvent copleşiţi de gânduri negative pe durata zilei. Cei care experimentează gândirea negativă repetitivă au tendinţa să piardă controlul asupra gândurilor, încep să se teamă mai mult cu privire la viitor, iar aceste episoade caracteristice anxietăţii şi gândirii pesimiste interferează cu buna desfăşurare a activităţilor lor zilnice. Aceste gânduri intruzive sunt asociate declanşării depresiei, tulburărilor de anxietate, tulburării obsesiv-compulsive şi prezenţei unui nivel ridicat de anxitate în mediul social.
“Aceasta este o metodă accesibilă şi necostisitoare pentru a beneficia de un tratament al acestor tulburări ce apar pe fondul unei odihne necorespunzătoare,” declară autorul principal al studiului, Dr. Jacob Nota. Nivelul ridicat de gândire negativă repetitivă (RNT – repetitive negative thinking) este asociat cu o durată redusă a odihnei, dar şi cu odihnă la orele târzii. Participanţii la studiu care au declarat că obişnuiesc să meargă târziu la somn, s-au odihnit în general mai puţin de opt ore şi au avut parte de gânduri negative şi un nivel ridicat de anxietate pe durata zilei.
Aceste date sunt deja puse în practică în clinicile de specialitate. Cu toate acestea, până la efectuarea studiului de faţă, niciun alt studiu nu a examinat relaţia dintre gândirea negativă repetitivă şi durata somnului, precum şi intervalul orar alocat odihnei, sunt de părere autorii.
“Deşi sunt necesare studii suplimentare pentru a susţine relaţia dintre calendarul de somn şi apariţia gândirii negative repetitive, această metodă ne poate oferi o nouă cale în tratarea persoanelor ce suferă de aceste tulburări. Studiind relaţia dintre durata somnului şi apariţia simptomelor de psihopatologie, am observat că odihna potrivită pe durata nopţii ajută la reducerea acestor simptome,” a declarat coautoarea studiului, Meredith E. Coles, profesoară de psihologie clinică în cadrul Universităţii Binghamton din New York.