În contextul în care se estimează că un număr mare de români intenționează să-și petreacă zilele libere din perioada următoare – Paști și 1 Mai – în străinătate, precum și pe baza cazuisticii anilor precedenți, Poliția Română a lansat o serie de recomandări.
Astfel, într-un comunicat de presă, oamenii legii amintesc celor care urmează să plece în străinătate că este important să se informeze și să fie la curent cu noutățile privind nivelul de siguranță, legislația și obiceiurile din acea țară. “Sunteţi responsabili pentru orice încălcare a legilor locale, chiar dacă nu le cunoaşteţi”, avertizează reprezentanții MAI.
Aceștia mai amintesc turiştilor că nu este recomandat să se aventureze în regiuni puțin populate, cu trafic turistic scăzut și, pentru orice eventualitate, să aibă adresele, telefoanele ambasadelor sau ale consulatelor ţării noastre din statele în care urmează să îşi petreacă sejurul mult așteptat pentru a putea solicita asistenţă consulară de specialitate în caz de nevoie. Aceste informaţii sunt puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe – www.mae.ro.
Totodată, ținând cont și de faptul că sunt multe agenții turistice “fantomă”, în acelaşi document de presă se specifică: “Verificați agenţia de turism de la care urmează să achiziţionaţi biletele pentru vacanță și nu vă lăsaţi atraşi de preţurile tentante, întrucât ofertele «generoase» pot fi înşelătoare. Dacă urmează să călătoriţi cu avionul, nu păstraţi obiecte de valoare (telefoane, tablete, notebook-uri, aparate foto sau de filmat etc.) în bagajele pentru cală!”
De asemenea, turiștilor români care aleg să se deplaseze în altă țară cu mașina li se recomandă să parcheze autoturismul în parcarea hotelului sau a pensiunii în care vor fi cazați, iar în cazul în care nu beneficiază de acest serviciu să-și lase autoturismele/mașinile în locuri sigure, în care este permisă parcarea și să nu lase bunuri de valoare în acestea. Pentru evitarea unor neplăceri de ordin finaciar, cei care se deplasează în străinătate sunt sfătuiți să se informeze dacă emițătorul cardului pe care îl posedă are sucursale în stațiunea/orașul în care călătoresc sau dacă găsesc bănci deschise în weekend.
“Schimbați banii numai la unitățile bancare ori la schimburi valutare autorizate și nu vă lăsați atrași de cursul extrem de avantajos pe care vi l-ar putea oferi persoane care vă abordează pe stradă”, îi mai avertizează Polția Română pe cei care vor pleca în străinătate.