În acest an se împlinesc 40 de ani de la adoptarea Protocoalelor adiționale din 1977 la Convențiile umanitare de la Geneva, protocoale care conțin prevederi importante în domeniul protecției, pe timp de conflicte armate internaționale și neinternaționale, a bunurilor cu caracter civil – în general, a celor culturale – în special.
Pentru locul aparte pe care Convențiile umanitare de la Geneva îl au în asigurarea protecției persoanelor și bunurilor în caz de conflicte, data de 14 mai, data în care România a devenit parte la acestea, a fost instituită – prin Legea 177/2013 – ca Ziua Dreptului Internațional Umanitar, iar marcarea ei este prevăzută a se face prin activități specifice la nivel local și național.
Prin HG nr. 420 din 29 martie 2006, a fost creată Comisia Națională de Drept Internațional Umanitar, care a adoptat o Strategie națională de aplicare a prevederilor tratatelor la care România este parte în domeniul dreptului umanitar. Comisia este formată din reprezentanți ai ministerelor de externe, apărării, de interne, justiției, educației, culturii, sănătății și mediului, ministere cărora le revin atribuții pentru aplicarea obligațiilor asumate de România ca înaltă Parte Contractantă la instrumentele juridice internaționale cu caracter umanitar.
Structurile administrației publice locale și centrale prahovene, instituțiile de educație, știință și cultură, asociații guvernamentale și neguvernamentale cu sarcini în domeniul dreptului umanitar, au susținut organizarea și desfășurarea primelor trei ediții ale Zilei Dreptului Internațional Umanitar. Ca prefect al județului Prahova, am susținut demersurile inițiate cu înalt profesionalism de Asociația Română de Drept Umanitar – Filiala Prahova, care se implică în mod activ la promovarea, cunoașterea și aplicarea prevederilor tratatelor de drept umanitar, iar în calitate de deputat voi urmări cu atenție orice modificare a legislației in domeniu.
La nivel local, în Ploiești, s-a adoptat HCL nr. 180 din 30 august 2000, prin care a fost pusă în aplicare o prevedere stipulată în Convenția de la Haga din 1954 cu privire la protecția bunurilor culturale în caz de conflict armat, potrivit căreia în șase luni de la ratificare statele își asumă obligația ca „bunurile ce beneficiază de protecție să fie inventariate, marcate și autorizate”. Măsura, obligație asumată prin adoptarea tratatelor internaționale specifice, ar trebui să fie extinsă la nivel național!
Tematica generală a celebrării Zilei Dreptului Internațional Umanitar din acest an este dedicată protecției și conservării bunurilor culturale, care aparțin patrimoniului național și internațional. Programul manifestărilor ediției a IV-a, care se vor desfășura la Palatul Culturii din Ploiești, vor cuprinde între altele: lansarea lucrării: „Drept Internațional Umanitar – Cadrul legislativ intern și internațional cu privire la protecția patrimoniului cultural al omenirii”; concurs de pictură pentru elevi și lansarea unui catalog cu cele mai reușite lucrări, cu tema: „S.O.S. – Patrimoniul cultural al omenirii în pericol!”; concurs de creație civico-literară „Noi, generațiile viitoare, cerem protejarea patrimoniului cultural și educativ al omenirii!” etc.
Protecția bunurilor culturale trebuie să fie în atenția tuturor instituțiilor naționale și a structurilor guvernamentale și neguvernamentale cărora le revin răspunderi exprese în acest sens. Este spiritul care animă organizarea acestei ediții a Zilei Dreptului Internațional Umanitar, iar acest demers se impune a fi susținut și amplificat!

Declarație politică
Rodica Paraschiv,
deputat PSD de Prahova

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentVorbe intelepte
Articolul următorFilmul zilei