Nicoleta Dumitrescu

 Împlinirea, anul acesta, a 160 de ani de la înființarea, de către frații Mehedințeanu, a primei rafinării de petrol din lume, dar şi a 50 de ani de învățământ superior petrolier în Ploiești, prilej cu care, în Prahova, va avea loc o serie de manifestări sub genericul  “Prahova – 2017, Capitală mondială a petrolului”, au determinat mai multe personalităţi  să ia decizia ca  Ploieştiul să fie reaşezat pe harta oraşelor cunoscute în lume. Ieri, cu ocazia organizării, la Camera de Comerţ şi Industrie Prahova, a unei manifestări destinate companiilor din domeniul petrolului şi al energiei, s-a anunţat că, în această toamnă, în luna septembrie, Ploieştiul va găzdui Forumul internaţional de energie, manifestare care, în ultimii ani, s-a organizat la Bucureşti. Iniţiativa a venit din partea  lui Mircea Geoană – fost ambasador al României în SUA şi ministru de Externe, acum preşedintele Institutului Aspen România, care a anunţat că despre organizarea “International Energy Forum” în Prahova, la Ploieşti,  a purtat deja o serie de prime discuţii atât la nivel guvernamental, cât şi local şi judeţean. 

Ieri, Camera de Comerţ şi Industrie Prahova a organizat prima ediţie a seriei de evenimente intitulate „Clubul membrilor CCIPH”, destinată companiilor prahovene din domeniile petrolului şi energiei. Având ca principal scop consolidarea parteneriatelor locale, la acest eveniment au participat peste 30 de reprezentanţi ai unor firme din domeniile menţionate, invitaţii speciali fiind Mircea Geoană, în calitate de preşedinte al Institutului Aspen România, şi Hamza Karimov, preşedintele SOCAR România – reprezentanţa companiei petroliere şi de gaze naturale deţinută de statul Azerbaidjan.
“Din acest an, am decis să organizăm o serie de evenimente sub egida Clubul membrilor CCI Prahova. Având în vedere tradiţia în domeniul petrolului a judeţului Prahova, am ales ca la prima ediţie a acestei manifestări să fie invitaţi reprezentanţi din domeniul petrolului şi al energiei, fiind astfel o nouă oportunitate de cunoaştere reciprocă şi, de ce nu, de viitoare colaborări”, a declarat Aurelian Gogulescu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova. În acest context, Mircea Geoană a declarat că, întrucât, pe parcursul anului 2017, la nivelul judeţului vor fi organizate manifestări ce vor marca împlinirea a 160 de ani de la înfiinţarea primei rafinării de petrol din lume, de către fraţii Mehedinţeanu, anul acesta, în premieră, la Ploieşti va fi organizat Formul internaţional de energie. “Ploieştiul trebuie să fie pus pe harta marilor evenimente internaţionale. Vă dau câteva exemple: de ce s-au bătut Budapesta pentru a organiza competiţia de Formula 1 sau Rio pentru a fi gazda Olimpiadei? Pentru a fi cunoscute! Trebuie să recunoaştem că există o mare competiţie între ţări şi centre urbane de a fi vizibile. Iar Ploieştiul, odată cu anul 2017, când se împlinesc, iată, 160 de ani de la înfiinţarea primei rafinării de petrol din lume, are această oportunitate de a ieşi în evidenţă. Prin urmare, are, ca să zic aşa, toate ingredientele pentru a găzdui, o dată pe an, un mare eveniment internaţional, din această suită de acţiuni care se întâmplă în această lume. Este vorba despre organizarea “International Energy Forum”, manifestare care, în ultimii şase ani, a fost organizată la Bucureşti. Ca preşedinte al Institutului Aspen România, am experienţa organizării acestui eveniment, dar şi a ceea ce înseamnă contacte în ţară şi străinătate. Eu cred că Ploieştiul este perfect adaptat pentru organizarea unui astfel de eveniment, mai ales că are şi o anumită rezonanţă istorică în ceea ce priveşte domeniul petrolului, al energiei”, a declarat Mircea Geoană. Menţionând că, deja, despre această iniţiativă a discutat atât cu reprezentanţi guvernamentali, cât şi cu cei de pe plan local şi judeţean, Mircea Geoană a mai adăugat:” În această toamnă, în septembrie, acest forum se va organiza în Prahova. Ploieştiul trebuie să-şi recapete recunoaşterea internaţională. Trebuie să se ştie că, o dată pe an, se vine la Ploieşti la International Energy Forum”.
Necesitatea unui astfel de eveniment găzduit de Prahova a fost întărită şi de către Hamza Karimov, preşedintele SOCAR România . “ România este o ţară pe care o cunosc foarte bine. E o mină de aur care trebuie promovată, iar organizarea acestui forum internaţional la Ploieşti ar fi binevenită”, a precizat acesta.
Nu în ultimul rând, ca fost ambasador al României în SUA, Mircea Geoană a declarat că va face toate diligenţele ca, în viitor, Camera de Comerţ şi Industrie Prahova să aibă o reprezentanţă şi la Huston. “ Trebuie să arătăm lumii că românii nu sunt săracii Europei, aşa cum cred unii. România are tradiţie, în energie, în inginerie, în petrol. Poate nu ştiţi, dar la Huston este cea mai bună şcoală de petrol şi gaze. Iar Ploieştiul are cea mai bună universitate cu acest profil. Este nevoie ca, la Huston , Camera De Comerţ şi Industrie să aibă o reprezentanţă şi o va avea”, a mai menţionat Geoană.