Alergatul este cel mai eficient antrenament fizic pentru care putem opta pentru a beneficia de creşterea speranţei de viaţă, arată concluziile unui studiu efectuat recent de cercetătorii americani şi publicat în jurnalul “Progress în Cardiovascular Disease,” scrie nytimes.com, preluată de MedLive.ro. Oamenii care obişnuiesc să alerge trăiesc, în medie, cu aproximativ trei ani mai mult, chiar dacă sunt fumători, obişnuiesc să consume alcool sau sunt supraponderali. Nicio altă formă de exerciţii fizice nu are un impact atât de însemnat asupra creşterii speranţei de viaţă, sunt de părere cercetătorii. Concluziile lor au fost extrase în urma analizei rezultatelor unui studiu efectuat în urmă cu trei ani, în cadrul căruia au fost investigate datele medicale ale persoanelor înscrise la antrenamentele sportive din cadrul Institutului Cooper din Dallas.
Cercetătorii au supus investigaţiei lor şi datele rezultate în urma unor studii de specialitate efectuate pe scară largă pe tema asocierii dintre efectuarea exerciţiilor fizice şi rata mortalităţii. Studiul a fost realizat pentru a răspunde întrebărilor adresate de alergători, care au ridicat problema contraproductivităţii unui program intensiv de alergare şi asocierea cu un risc crescut de mortalitate prematură.
De asemenea, multe persoane ce practică sportul s-au întrebat dacă mersul pe jos poate aduce beneficii similare alergatului, atunci când vine vorba despre extinderea speranţei de viaţă. Analiza oamenilor de ştiinţă arată că numai cinci minute de mers pe jos zilnic este asociat beneficiului de extindere a speranţei de viaţă. Datele analizate de cercetători au indicat că, indiferent de viteza la care aleargă şi kilometrajul efectuat la fiecare sesiune, riscul declanşării decesului prematur a scăzut cu aproximativ 40% în rândul persoanelor care obişnuiesc să alerge. În baza datelor extrase din studiile efectuate pe această temă, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că, dacă fiecare participant la studiu ar fi adoptat acest program de antrenament, atunci rata deceselor înregistrate pe perioada studiilor ar fi fost cu 16% mai mică, iar numărul atacurilor de cord ar fi scăzut cu aproximativ 25%. Cel mai interesant aspect al studiului îl reprezintă faptul că timpul petrecut pe banda de alergat este compensat prin extinderea speranţei de viaţă. Un alergător obişnuit petrece, în medie, circa şase luni din viaţă alergând în decursul a 40 de ani, dar se poate aştepta la o creştere a speranţei de viaţă de circa 3,2 ani.
Mai exact, o oră de alergat prelungeşte viaţa unui alergător obişnuit cu până la şapte ore, arată datele statistice. În timp ce alte tipuri de antrenament fizic ne aduc beneficii considerabile atunci când vine vorba despre bunăstarea organismului şi creşterea speranţei de viaţă, alergatul este singurul tip de activitate fizică ce scade riscul declanşării decesului prematur cu până la 12 procente, sunt de părere cercetătorii.