Ședință-maraton cu circ și acuzații de minciună

Violeta Stoica

Situaţie complicată ieri în şedinţa Consiliului Local Ploieşti când, din cauza lipsei avizelor economic şi juridic pentru bugetul de venituri și cheltuieli al Clubului Sportiv Municipal, Ploieştiul s-a aflat la un pas să rămână fără buget în termenul legal de 45 de zile de la aprobarea bugetului de stat. Șapte ore au tot dezbătut consilierii locali în contradictoriu cu șefii de la Economic și de la Juridic pe tema bugetelor instituțiilor aflate în subordinea Consiliului Local Ploiești, ajungându-se chiar și la acuzații de inducere în eroare a aleșilor locali (a se citi “minciună”) din partea unor membri ai Primăriei Ploiești.
Circul în legislativul local a început când s-a luat în discuţie bugetul CSM. Inadvertenţele dintre declaraţiile verbale ale conducerii Direcţiei Economice şi avizele scrise au creat o situaţie nemaintâlnită în istoria Consiliului Local Ploieşti, jocul de-a avizele negative sau pozitive ducându-se pe parcursul mai multor ore.

Vechea poveste a finanțării Clubului Sportiv Municipal a fost mărul discordiei între funcționari ai Primăriei Ploiești, consilieri locali și primarul Adrian Dobre, fiind nevoie de trei întreruperi de câte aproximativ o oră ale ședinței în care trebuia să fie obligatoriu votat – fiind ultima zi a termenului legal – bugetul municipiului Ploiești. Întreruperile, solicitate de consilierii locali pentru ca reprezentanții Direcției Juridice și Direcției Economice să-și justifice avizele negative pentru o variantă sau alta de finanțare a Clubului Sportiv Municipal, au fost urmate de tot atâtea respingeri ale soluțiilor pentru finanțarea CSM.
Singura variantă acceptată și care a primit aviz pozitiv de la Juridic și Economic și viză de legalitate de la secretarul Primăriei Ploiești a fost aceea de a se finanța de la bugetul local – până la schimbarea legislației pe tema finanțării activităților sportive – doar cheltuielile cu salariile pentru angajați, conform organigramei și nimic mai mult. Prin urmare, copiii care fac sport de performanță vor fi nevoiți să caute alte surse de finanțare pentru a participa la competiții sportive.
Se poate spune că bugetul CSM a fost un fel de punct critic al aprobării bugetului pentru anul în curs al municipiului Ploiești dacă nu s-ar fi găsit o formulă – chiar și de compromis – pentru votarea fondurilor pentru această structură. În orice caz, de-a lungul multelor ore de certuri pe seama bugetului CSM, dezbaterile au parcurs și momente hilare: primarului i s-a făcut foame și, după ce a ronțăit un covrig, așa cum au făcut și consilierii locali, a poftit și la semințele rămase în pungă! Titi “Prosop” Tudor a amenințat că dacă nu se finanțează CSM de la bugetul local și nu se găsește o soluție intră în greva foamei în fața Guvernului, președintele de ședință (avocatul George Botez) s-a împăcat cu primarul Dobre – cu care are dese dispute în timpul ședințelor – și l-a numit chiar „fratele“ său de suferință într-ale certurilor cu aparatul Primăriei Ploiești, în speță cu Juridicul și cu Economicul.
Viceprimarul Cristian Ganea a propus, din nou, scindarea Clubului Sportiv Municipal Ploiești în două entități – una cu activitățile sportive, iar cealaltă – cu administrarea bazelor sportive. Propunere pe care a îmbrățișat-o și primarul Dobre, care a recunoscut că trebuie găsită cât mai curând o soluție în privința CSM.

Sindicaliștii TCE au venit degeaba la ședință

Câțiva angajați ai SC Transport Călători Express, care are nevoie ca de aer de bani mai mulți de la bugetul local, au asistat neputincioși cum punctele de pe ordinea de zi care priveau activitatea societății de transport public din Ploiești se lasă așteptate. Spre final, au aflat și că bugetul de venituri și cheltuieli se va discuta într-o altă ședință, dar și că în privința subvențiilor aferente anului trecut nu prea ar fi șanse ca aceleași direcții Economic și Juridic să își dea avizul pozitiv. Rămâne varianta să continue acțiunile premergătoare declanșării unei greve generale dar, pe de altă parte, se pare că TCE are nevoie de restructurarea de personal de care se vorbește de mulți ani. Lucru care nu va mai putea fi evitat, așa cum nu va mai putea fi evitată nici o creștere a costului biletelor și abonamentelor de călătorie.