Ana Maxim

Marele Premiu pentru Poezie acordat în cadrul celei de-a XXIX-a ediții a Festivalului Internațional de Poezie “Nichita Stănescu” de la Ploiești i-a fost decernat ieri lui Mircea Ionescu- Quintus, în cadrul unei festivități găzduite de Filarmonica „Paul Constantinescu“. Scriitorul ajuns la venerabila vârstă de 100 de ani este apreciat de iubitorii de literatură mai ales pentru epigramele sale savuroase, dar de-a lungul deceniilor a semnat și volume de poezie. Președintele juriului, academicianul Eugen Simion, a precizat că laureatul actualei ediții a festivalului este un scriitor reputat care abordează un gen considerat de divertisment, deși are o tradiție foarte puternică în literatura română – epigrama. „Românii au umor, au ironie – vezi Caragiale, ploieștenii excelează prin asta, iar Nichita Stănescu, de care se leagă momentul de astăzi, a adus o nuanță : râsul-plânsul. Și aceasta are o tradiție românească. Eu am descoperit că până și cronicarii noștri care se văitau că bietul om este sub vremi aveau acest sentiment”, a precizat academicianul Eugen Simion. Câștigătorul Marelui Premiu „Nichita Stănescu“, acordat de Consiliul Județean Prahova, a mărturisit că a semnat „trei volume de poezie modeste”, dar că de 80 de ani scrie epigramă – o specie lirică ce aparține poeziei. Acesta a ținut să și recite o epigramă: „Tu ești Mircea ?/ Da, împărate !/ Dar moșneagul ce-l privești/Nu e om de rând, el este frate cu Nichita din Ploiești !”. Mircea Ionescu Quintus a fost îndelung aplaudat, iar publicul i-a cântat și „La mulți ani“, după ce acesta a mărturisit că potrivit vechiului calendar, a împlinit venerabila vârstă chiar ieri, 31 martie – zi ce coincide cu cea a zilei de naștere a lui Nichita Stănescu.
În cadrul evenimentului, Premiul „Opera Omnia“ acordat de Primăria Ploiești a revenit scriitorului sârb Adam Puslojic, prieten al lui Nichita Stănescu și promotor al literaturii române în țara sa, traducând până acum în limba sârbă peste 80 de volume din literatura română. Printre acestea se află mai multe volume cu poezii ale lui Mihai Eminescu, poetul împlinind astfel o promisiune făcută chiar lui Nichita.
Premiul pentru promovarea culturii române în străinătate, acordat de Consiliul Județean Prahova, a fost decernat Asociației culturale „Alexandru Ioan Cuza“ de la Heidelberg (Germania), fiindu-i înmânat lui Iosif Herlo, președintele acesteia. Asociația a fost înființată în 1991 și are ca scop promovarea valorilor spirituale românești în străinătate. Premiul Special „Nichita Stănescu“ a fost acordat de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova poetei Aura Cristi, din Chișinău, dar stabilită în România, membră a Uniunii Scriitorilor din România și din Moldova, ale cărei creații literare au fost publicate în țara noastră, cât și în numeroase alte țări. La ceremonia de decernare a premiilor din cadrul Festivalului „Nichita Stănescu“ au mai fost prezenți: scriitorul Nicolae Breban, poeții Carolina Ilica, Nicolae Băciuț, prof. univ. Vasile Spiridon, primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader.