V. Stoica
Comuna prahoveană Gura Vadului a ajuns renumită nu numai datorită culturilor de viță-de-vie, ci și a livezilor de sute de migdali plantați de locuitori de-a lungul anilor. Anul acesta, potrivit declarațiilor primarului din Gura Vadului, Constantin Lungu, producția de migdale nu va fi afectată așa cum s-a întâmplat anul trecut, din cauza scăderii temperaturilor. Recunoscută drept o îndeletnicire mai neobișnuită pentru județul Prahova, cultivarea migdalilor este posibilă la Gura Vadului datorită compoziției solului, dar și a microclimatului din zona localității. Însă edilul comunei cu cei mai mulți migdali spune că pomișorii pot fi plantați și în alte zone ale județului, prahoveni din alte localități achiziționând puieți din Gura Vadului care au ajuns să rodească nu numai la deal, ci și la șes.
Deși ar putea părea o afacere bănoasă – dat fiind că un kilogram de migdale în coajă costă circa 15 lei, iar unul de migdale decojite poate să ajungă la 50 de lei – nu este chiar așa, deoarece sâmburii, pentru a fi rentabili, ar trebui să meargă în cantități foarte mari, de exemplu, către firmele producătoare de uleiuri din migdale folosite în industria cosmetică.
Primarul Constantin Lungu spune că pe la Gura Vadului s-au perindat posibili investitori – care să vină cu mașini de spart sâmburii de migdale pentru ca valoarea acestora să crească sau chiar să cumpere cantități mari de migdale pentru transformarea lor în uleiuri – însă nu s-a concretizat nicio investiție în acest sens.