F.T.

Este un paradox să sapi o groapă pentru a crea un viitor, dar acest lucru s-a întâmplat pe raza Ocolului Câmpina- aflat în circumscripția Direcției Silvice Prahova – în ziua de joi, 30 martie. Și nu una singură, ci 3.600 de gropi, corespunzător tot atâtor puieţi plantați în punctul Lunca Mare.
“Aici a fost o pădure de molid, căreia nu i-a mers bine. Fagul, în schimb, și-a cerut drepturile. Pe cale de consecință, vom planta astăzi 2.400 de puieți din această specie”, spune celor prezenți la acțiunea de împădurire gestionată de către Direcția Silvică Prahova unul dintre reprezentanții Ocolului câmpinean. Iar “astăzi” a însemnat, cum scriam mai sus, ziua de 30 martie, 2017.
Și, dacă i-a fost dat Cezarului ce-i al Cezarului (fiind plantați 2.400 de puieți de fag), nu au fost neglijate alte specii, cum ar fi: frasinul (500 de puieți plantați), paltinul (150), laricele (400), și cireșul (150). Cum scriam, 3.600 de puieți, proveniți din pepinierele Romsilva.
La acțiunea derulată la Lunca Mare au participat directorul Regiei Naționale a Pădurilor (RNP), inginier Ciprian Pahonțu, precum și alți reprezentanți ai Romsilva. Iar în treacăt fie spus, postarea distribuită pe Facebook de către Romsilva a devenit mai “virală” decât grija formală manifestată de cei care se lamentează că se taie la ras pădurile țării, omițând un “amănunt”: Că acest lucru nu se întâmplă în pădurile administrate de către structurile silvice de stat !

Puterea exemplului

4-a“Plantează-mă, sunt prietenul tău !”. Un astfel de îndemn stătea scris pe unele dintre etichetele care “însoțeau” puieții care au acoperit 0,80 de hectare de pe raza Ocolului Silvic Câmpina, în zona Lunca Mare. Dar, cu siguranță, nu acest lucru l-a determinat pe inginerul Dragoș Gabriel Ciomag (foto – dreapta) – directorul Direcției Silvice Prahova – să facă acest lucru, ci obişnuința de a avea grijă de viitorul pădurii prahovene.
Tot pentru viitorul pădurii prahovene, au pus mâna pe hârleți și au plantat și parlamentari de Prahova prezenți la eveniment – senatorul Emanuel Savin, deputatul Andrei Nicolae – precum și alte oficialități din județ – subprefectul Emil Drăgănescu etc.

În „contrapantă” cu terenul, în perspectiva viitorului

În limbajul specific silvicultorilor, există termeni precum “mulcire”, „fasonare”, contrapantă”, „pichetare“. Termeni despre care au auzit, probabil, pentru prima dată, unii dintre cei peste 200 de plantatori – majoritatea elevi de la Colegiul Tehic Forestier Câmpina, de la Liceul Tehnic Câmpina, Școala de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr”, pompierii de la ISU Prahova ș.a. Termeni despre care șefii de ocoale și personalul silvic, în general, au auzit nu doar cu ocazia marcării Lunii Plantării Arborilor, cum s-a întâmplat joi, ci ori de câte ori a fost nevoie de împăduriri.
“Plantarea nu trebuie efectuată neapărat în linie. Acolo unde găsiți o groapă mai ușor de făcut, acolo să o faceți. Nu uitați să asigurați însă o contrapantă la baza acestuia, astfel încât, apa ca4-cre se scurge pe versant să poată zăbovi mai mult la baza puietului, pentru a-i uda rădăcinile” – au fost câteva dintre sfaturile specialiștilor care au supravegheat acțiunea de la Lunca Mare. Care acțiune a fost precedată de instructajul privind protecția muncii. Cât privește “fasonatul” rădăcinilor sau “mulcirea” – de aceste lucruri s-a ocupat direct personalul silvic.

Există locuri prin Prahova în care nu se întâmplă nimic. Absolut nimic. În schimb, sunt alte locuri, tot în Prahova, unde unii oamenii își pun, într-adevăr, amprenta, așa cum omul sfințește locul.
La Lunca Mare, fagul – pădurea, adică – și-a cerut dreptul. Personalul Direcției Silvice Prahova i l-a dat…