Inactivitatea fizică este asociata pierderii sentimentului de independentă în rândul pacienţilor ce suferă de accident vascular cerebral. Sedentarismul creşte riscul de a pierde abilitatea de a efectua activităţi de rutină în viaţa de zi cu zi, atât înainte, cât şi după declanşarea accidentului vascular cerebral, arata un studiu efectuat de către cercetătorii americani şi publicat recent în jurnalul “Neurology,” informează reuters.com, preluat de MedLive.ro.
“Activitatea fizică reduce riscul de a deveni dependent în efectuarea activităţilor de bază ale vieţii de zi cu zi, de la organizarea lucrurilor şi până la gestionarea banilor şi efectuarea cumpărăturilor,” a declarat autorul principal al studiului, Dr. Pamela M. Rist de la Harvard School of Public Health din Boston.
“Aceste activităţi instrumentale ale vieţii de zi cu zi sunt factori determinanţi ai calităţii vieţii în rândul pacienţilor ce suferă de accident vascular cerebral şi, de aceea, este important să identificăm factorii care reduc riscul dezvoltării dependenţei acestor pacienţi, faţă de persoanele apropiate, în efectuarea acestor activităţi de bază,” a mai declarat Dr. Pamela M Rist pentru Reuters Health.
Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au analizat datele medicale a 18.117 persoane, în efortul lor a afla dacă indicele de activitate fizică şi cel al masei corporale – o metodă comună de măsurare a excesului de greutate – ar putea prezice gradul de dizabilitate în rândul pacienţilor ce suferă de accident vascular cerebral.
Pe parcursul celor 12 ani de studiu, în care participanţii au fost monitorizaţi, activitatea fizică redusă nu a fost asociată cu riscul declanşării accidentului vascular cerebral, dar a fost asociată cu riscul de a deveni dependent de cei dragi pentru efectuarea sarcinilor zilnice de bază la numai trei ani de la accidentul vascular cerebral.
Cei care au fost sedentari înainte ca accidentul vascular cerebral să aibă loc, au avut mai puţine şanse să fie independenţi în efectuarea sarcinilor zilnice, prin comparaţie cu persoanele active.
În schimb, obezitatea a fost asociată cu un risc crescut pentru declanşarea accidentului vascular cerebral, dar nu a fost asociată cu pierderea independenţei şi a abilităţii de a efectua sarcinile zilnice, pe perioada studiului.