Abuzul de alcool şi prezenţa calculilor biliari sunt principalele cauze ale declanşării pancreatitei acute, însă îndepărtarea vezicii biliare nu este întotdeauna necesară în tratarea acestei afecţiuni, arată un studiu efectuat recent de către cercetătorii de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Johns Hopkins University din Baltimore, publicat recent în revistă de specialitate “The American Journal of Gastroenterology”, anunţă webmd.com, preluat de MedLive.ro
Pancreatita acută de cauză biliara apare atunci când unul sau mai mulţi calculi biliari rămân blocaţi în canalele pancreatice. Acest blocaj împiedică enzimele pancreatice să iasă din pancreas pentru a ajunge în intestinul subţire şi a ajuta în procesul digestiv.
Atunci când enzimele se întorc înapoi în pancreas se declanşează inflamaţia organului, însoţită de o durere acută.
Tratamentul standard în acest caz îl reprezintă eliminarea vezicii biliare în termen de 30 de zile, pentru a evita blocajul ce împiedică funcţionarea normală a pancreasului.
Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au colectat datele medicale din rândul a 17 mii de pacienţi ce sufereau de pancreatită acută de cauză biliara.
78% dintre pacienţi au avut colecistul îndepărtat, în primele 30 de zile de la spitalizarea pe fondul pancreatitei de cauză biliara, iar 10% dintre aceştia au revenit la spital fiind internaţi tot pe fondul pancreatitei.
Dintre cei 3.700 de pacienţi care nu au avut vezica biliară eliminată în primele 30 de zile de la declanşarea pancreatitei acute, aproximativ 1.200 de pacienţi au revenit la spital pentru a efectua această intervenţie în termen de şase luni, iar 2.500 nu au suferit o intervenţie chirurgicală în termen de patru ani de la prima vizită la medic pe fondul acestei afecţiuni.
Nu este clar pentru cercetători de ce unii pacienţi dintre aceia ce nu au suferit intervenţia chirurgicală de îndepărtare a vezicii biliare au suferit de pancreatita cronică recurenta, în timp ce alţii nu s-au confruntat cu această problemă.
Sunt necesare mai multe studii de specialitate pentru a elucida această problemă, sunt de părere cercetătorii.
“Datele cercetării ne arată că poate există o modalitate prin intermediul căreia să putem evita intervenţia chirurgicală de îndepărtare a vezicii biliare în tratarea pancreatitei acute de cauză biliara. Studiul de faţă ne arată că trebuie să reflectăm asupra metodelor de îngrijire a pacienţilor ce suferă de această boală,” a declarat într-un comunicat de presă autoarea principală a studiului, Susan Hutfless, profesoara de medicină la Universitatea Johns Hopkins University din Baltimore.
“Tratamentul în cazul pancreatitei de cauză biliara trebuie alcătuit personalizat, în funcţie de condiţiile fiecărui pacient, însă este necesară efectuarea mai multor studii de specialitate pe această temă pentru a afla care sunt procedurile ce se impun fiecărui caz în parte,” mai adăugă cercetătoarea.
Acasă Actualitate Intervenţia chirurgicală nu este întotdeauna necesară pentru tratarea pancreatitei acute