Marian Dima

Ieri, la Camera de Comerţ şi Industrie Prahova, Hamza Karimov, şeful companiei SOCAR, din Azerbaidjan, oficial al Federaţiei Române de Judo, a anunţat că va amenaja o bază modernă de pregătire, pentru judoka români, în imediata apropiere a arenei “Ilie Oană”. Mai precis, la baza sportivă cunoscută drept “Latină”, unde de mai bine de un deceniu cresc copaci, la propriu!
Să sperăm că, în sfârşit, s-a terminat bătaia de joc cu privire la această bază sportivă, ciudat fiind că, deşi clauzele contractual iniţiale nu au fost respectate, totuşi, nu s-a reuşit anularea acelei hotărâri de guvern prin care “Latina” era dată FR Judo, deşi, Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport a cerut înapoi, de aproape 3 ani, acest teren!
Baza sportivă «Latină» a fost dată, pentru o perioadă de 49 de ani, către FRJ, în 11 aprilie 2007, prin hotărârea de Guvern nr. 356, semnată chiar de primul ministru de la acel moment, Călin Popescu Tăriceanu, şi de Octavian Bellu – preşedinte al ANS- la acel moment. FR Judo primea atunci «în folosinţă gratuită», pentru 49 de ani, baza, iar la articolul 3 al hotărârii care a apărut în Monitorul Oficial nr. 277 din 25 aprilie 2007, chiar dacă FRJ îşi lua obligaţia să construiască un cantonament, o bază de pregătire, un teren cu nocturnă, o sală de forţă, etc., nimic nu s-a întâmplat, terenul devenind o “junglă”!
MTS avea dreptul să ia înapoi baza sportivă, printr-o simplă constatare a neîndeplinirii condiţiilor legale asumate (art. 3, pct 2), ceea ce nu s-a întâmplat, fără ca acest lucru să poată fi… explicat! Ca multe altele, din întreg sportul românesc!
Baza «Latină» are 2653,37 metri pătraţi, dintre care 112,86 m.p. suprafaţă construită şi o tribună cu capacitate de 1500 de locuri! Unde, poate, azerul Hamza Karimov va face repede ceea ce promite! Ieri nu a dat un termen, dar, nu-i aşa, să mergem pe… buna credinţă!