În România, în anul 2015, funcţionau 73.663 grupuri de companii, din care 5.469 erau grupuri de companii româneşti iar 68.194 de grupuri de companii multinaţionale (din care 152 controlate din interior, iar 68.042 controlate din străinătate), au transmis ieri reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică. Cea mai mare parte a grupurilor de firme din ţara noastră îşi desfăşoară activitatea în domeniul comerţului (20%), construcţiilor (10%) sau industriei prelucrătoare (10%).
Raportat la ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franţa şi Italia.
În anul 2015, din totalul grupurilor de întreprinderi multinaţionale străine identificate în România, 14.723 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 53.319 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine.
Rezultatele anului 2015 indică faptul că, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (18,0%), pe locul doi sunt cele controlate din Franţa (10,5%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Italia (10,5%).
În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secţiunea C – Industria prelucrătoare (9,1%), în secţiunea G – Comerţ cu ridicată şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (2,6%), în secţiunea K – Intermedieri financiare şi asigurări (1,8%) şi în secţiunea A – Agricultură (1,1%).
În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franţa, 4,0% se regăsesc în secţiunea C – Industria prelucrătoare, 3,2 % în secţiunea G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor.
Subgrupurile de întreprinderi controlate din Italia domină în secţiunea C – Industria prelucrătoare (6,6%).