N. Dumitrescu
Pentru 2017, salvarea Consiliului Judeţean Prahova pentru continuarea sau demararea de noi investiţii o reprezintă excedentele bugetare provenite din anii trecuţi. Şi asta din cauza faptului că nu s-a putut asigura niciun leu la capitolul investiţii, întrucât jumătate din bugetul propriu al judeţului, care a fost votat la sfârşitul lunii martie, a fost direcţionat pentru susţinerea asistenţei sociale, iar cealaltă jumătate – pentru funcţionarea aparatului administrativ. Astfel, se poate spune că banii rămaşi necheltuiţi din ultimii ani sunt, practic, o adevărată “mină de aur”, fiind singura soluţie pentru realizarea lucrărilor de reabilitare la drumurile judeţene sau la poduri ori pentru demararea de investiţii în teritoriu, absolut necesare pentru prahoveni.
Aşa cum reiese din hotărârea privind aprobarea bugetului propriu al judeţului şi a bugetelor instituţiilor aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Prahova, anul acesta, investiţiile se vor realiza, exclusiv, graţie existenţei excedentelor rezultate la încheierea exerciţiilor bugetare ale anilor 2015-2016, fiind vorba despre suma de 152,2 milioane de lei. Din bugetul propriu, administraţia judeţeană nu a reuşit să aloce fonduri pentru investiţii, având în vedere că sumele au fost împărţite, frăţeşte, la capitolele asistenţă socială şi funcţionarea aparatului administrativ. Conform listei obiectivelor de investiţii pe anul 2017, din sumele rezultate din excedentele bugetare menţionate vor continua lucrările începute, dar vor fi demarate şi altele noi, cu menţiunea că, la unele obiective, sumele alocate vor fi suplimentate şi cu bani proveniţi de la bugetul de stat, prin diverse programe guvernamentale. Concret, dintre lucrările care vor fi continuate anul acesta, cele mai importante sunt: consolidarea Palatului Culturii din Ploieşti; sistemul microzonal de alimentare cu apă a comunelor Ceraşu, Drajna, Bătrâni, Starchiojd şi Poseşti; consolidarea unor porţiuni din DJ 207, Şotrile-Câmpina; amenajarea sensului giratoriu DN1B – DJ 236, în comuna Blejoi; punerea în siguranţă a DJ 101P prin refacerea podeţului şi a taluzului malului stâng al pârâului Tulburea, în comuna Poiana Câmpina; consolidarea unor porţiuni, în localitatea Salcia, a DJ 234; reabilitarea, în Talea, a DJ 206 şi lista poate continua. La capitolul lucrări noi sunt trecute următoarele obiective: refacerea, în localitatea Predeal Sărari, a DJ 219, afectat de alunecări de teren; consolidarea, pe anumite porţiuni, a DJ 713; realizarea de îmbrăcăminte bituminoasă uşoară pe DJ 231 Gornet-Păcureţi: extinderea reţelei de iluminat public pe DJ 102, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti la pasajul rutier peste DN1B. De asemenea, anul acesta sunt prevăzute şi o serie de lucrări ce vizează proiectarea şi execuţia unor lucrări de consolidare şi refacere a mai multor porţiuni de drumuri judeţene, lărgirea unor poduri, refacerea unor podeţe, amenajarea unor sensuri giratorii etc.
Nu în ultimul rând, pentru două instituţii – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul Public Judeţean Salvamont- au fost alocate fonduri pentru dotări. În primul caz este vorba despre achiziţia unui manechin folosit pentru manevrele de resuscitare la adulţi, camere de termoviziune, detectoare multigaz, scară culisantă din aluminiu cu trei elemente, iar pentru a doua instituţie- sistem de transport, pe timp de iarnă, al accidentaţilor, defibrilatoare semiautomate, autovehicul Dacia Duster, instalaţie de detectare şi de semnalizare a incendiilor, sistem de supraveghere video.
Lucrări noi la capitolele Sănătate şi Cultură
Tot anul acesta, sunt prevăzute o serie de lucrări noi şi la unităţile sanitare şi la cele de cultură aflate în administrarea Consiliului Judeţean Prahova. La capitolul Sănătate este vorba despre reabilitarea termică şi creşterea eficienţei energetice la Maternitate, dar şi despre extinderea, reabilitarea, modernizarea şi dotarea infrastructurii de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, în acest ultim caz fiind luată în calcul şi realizarea studiului de fezabilitate care vizează extinderea unităţii sanitare. În domeniul culturii, pe lista lucrărilor se regăsesc restaurarea, consolidarea, reamenajarea şi dotarea casei compozitorului Paul Constantinescu, iar în cazul Muzeului de Artă- reparaţii capitale la acoperişul, faţada şi tâmplăria exterioară a clădirii.