Băncile din România au refuzat decontarea a peste 400 milioane de lei

În luna februarie a acestui an, băncile din România au refuzat decontarea de bilete la ordin, cecuri şi cambii în valoare totală de 414,1 milioane de lei, cu aproximativ 72 milioane de lei mai puţin decât luna anterioară, arată datele instituției.
Băncile refuză să deconteze instrumente de plată în cazul în care nu găsesc suficiente lichidităţi în conturile clienţilor – de regulă companii – , care au ordonat plăţile, conform Ziarului Financiar. În plus, diminuarea volumului refuzurilor la plată relevă faptul că “presiunea” pe lichidităţi a companiilor s-a redus.

Dividende substanțiale pentru Fondul Proprietatea și Transgaz

Fondul Proprietatea şi Transgaz ar putea oferi cele mai mari dividende în cursul acestui an, pe primul loc situându-se, însă, Banca Transilvania, scrie revista Capital.
La rândul său, Agerpres precizează că, după Banca Transilvania, la care sunt așteptate cele mai mari dividende, locul doi este ocupat de Fondul Proprietatea, de la care se aşteaptă un randament al dividendului de 11,3% pentru acest an, în timp ce o parte dintre SIF-uri – aflate şi ele în top 10 – ar putea beneficia de distribuţia extraordinară efectuată anul trecut de Banca Transilvania. Locul al treilea este ocupat de Transgaz, o companie de stat care ar putea să ofere cel mai consistent randament al dividendului dintre companiile aflate în portofoliul statului.