Muzeul „Casa de Târgoveț din secolele al XVIII-lea – al XIX-lea” – secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova – este un popas obligatoriu pentru turiștii care vin la Ploiești, dornici să cunoască mai multe despre istoria orașului și cea a familiilor înstărite de negustori din acea vreme. Situată în apropiere de centrul localității, pe strada Democrației nr. 2, casa a fost construită în jurul anului 1785 pentru un negustor, structura sa îmbinând elemente de arhitectură românească și de influență orientală. La începutul secolului al XIX-lea, Marița, fata primului proprietar, a primit imobilul ca dotă cu prilejul căsătoriei cu Ivan Hagi Prodan – unul dintre cei mai apreciați negustori ploieșteni. Urmașii celor doi au vândut această casă Primăriei Ploiești, la începutul secolului al XX-lea. Imobilul, aflat în ruină la vremea respectivă, a fost remarcat de istoricul Nicolae Iorga și de arhitectul Toma Socolescu, pentru valoarea sa istorică și arhitecturală. După Primul Război Mondial, acesta a fost reparat și a găzduit prima instituție de cultură– Muzeul Prahovei, ce adăpostea obiecte de artă religioasă.
În 1953, profesorul Nicolae Simache a înființat în acest imobil Muzeul Hagi Prodan, iar în perioada 1985-2003, în clădire a fost amenajată expoziţia permanentă “Nichita Stănescu”, ce cuprindea obiecte ce au aparținut poetului și familiei sale, manuscrise, fotografii etc. După o ultimă etapă de restaurare, în anul 2005 a avut loc reinaugurarea “Casei de Târgoveţ din secolele al XVIII-lea–al XIX-lea ”. În muzeu a fost reconstituit interiorul unei case a unui negustor bogat din secolele al XVIII-lea –al XIX-lea, printre exponate regăsindu-se și piese originale ce existau în Casa Hagi Prodan. Vizitatorii pot admira: o sofa cu perne înflorate, măsuţe întarsiate cu sidef, vase de ars mirodenii, narghilele şi ciubuce, lădiţe de zestre sculptate, scaune în stil florentin, precum şi “Icoana de hagiu”, adusă de negustorul Hagi Prodan de la Ierusalim, datată 1819.
Impresionante, sunt, de asemenea, plafonul sufrageriei, din lemn sculptat în motiv stelat, și decoraţiunile interioare amplasate la uşi si ferestre.
Muzeul poate fi vizitat de luni până duminică, între orele 9.00-17.00.