Atragerea unui număr cât mai mare de turiști în anul 2021, când Timișoara își va exercita misiunea de Capitală Culturală Europeană (TCCE), se va face și prin promovarea unor trasee gastro-culturale bazate pe paleta foarte atrăgătoare a multiculturalității din Banat, pe tradițiile și obiectivele cele mai reprezentative pentru fiecare comunitate, potrivit Agerpres. Primul pas va fi cel al identificării locurilor care mai păstrează specificități și al editării rapide a unei broșuri care să cuprindă traseele gastro-culturale din Banat. „Brandul cel mai valoros al Timișoarei și al județului este multiculturalitatea. Editarea acestei broșuri este un proiect de suflet, pentru că-l gândesc de mai mult timp. Vrem ca broșura să se refere la toate etniile care trăiesc în Banat, promovând turismul din acest punct de vedere, al gastronomiei. Dar, am vrea să promovăm în interiorul acestei lucrări obiective care țin de fiecare etnie, biserici, monumente, cimitire ale evreilor, sinagogi, fiecare etnie ce are de arătat pe anumite trasee turistice. De asemenea, vrem să le promovăm evenimentele legate de viața acestor etnii în așa fel încât să încercăm să atragem vizitatori pe turismul de eveniment și cu locuri de cazare și mâncare acolo unde sunt bucătării tradiționale, cum sunt restaurantele sârbești, de exemplu”, a declarat, pentru Agerpres, directorul executiv al Asociației pentru Dezvoltarea și Promovarea Turismului (ADPT) Timiș din cadrul Consiliului Județean Timiș, Delia Barbu. În județul Timiș trăiesc aproape treizeci de etnii, astfel că destinațiile sunt numeroase. De la binecunoscutele sarmale bănățene, care trebuie să aibă neapărat afumătură și să fie atât de mari încât „să nu încapă una pe gura oalei de lut” (mai îngustă în partea de sus) și ciorba de burtă de vită de la Giuvăz, cea de perișoare de la Gottlob sau cea de potroace de pe aceeași uliță, până la supa nemțească de vin ori fașirtul (chiftele) șvăbesc, gulașul unguresc și sârbesc ori tochitura de sub Cetatea oștenilor lui Mihai Viteazul, de la Jdioara, Tmiş – toate se vor afla în broșura turismului gastro-cultural al ADPT Timiș.