Cercetătorii au descoperit că suplimentele de vitamina D, administrate în timpul sarcinii, au redus simptomele autismului în cazul şoarecilor. Astfel, descoperirea se adăugă în lista dovezilor potrivit cărora deficienţa de vitamina D în timpul sarcinii (dar şi mai devreme în viaţă) este un factor care contribuie la dezvoltarea autismului, potrivit iflscience.com.
Profesorul Darryl Eyles, de la Universitatea din Queensland, a petrecut ani studiind efectele pe care le are vitamina D, dar şi absenţa acesteia, asupra creierului. Acesta a descoperit că deficienţa de vitamina D în timpul dezvoltării fetale reprezintă un factor de risc major pentru schizofrenie, iar, în prezent, studiază dovezile care duc la o legătură cu autismul.
Posibilitatea unei astfel de legături a fost sugerată pe baza observaţiilor conform cărora autismul variază în funcţie de luna naşterii. Cu toate că există explicaţii alternative, Eyles crede că „vitamina D este factorul cel mai sezonier cunoscut”.
Eyles a apelat la o rasă de şoareci care sunt predispuşi la comportamente considerate ansemanatoare cu manifestarea autismului la om.
„Am descoperit că descendenţii femelelor tratate cu vitamina D activă în timpul sarcinii nu au dezvoltat aceste deficienţe”.
A stabili că deficienţele de vitamina D contribuie la dezvoltarea autismului în cazul oamenilor este o provocare, întrucât testarea la întâmplare are nevoie de aprobare etică. Cu toate acestea, au fost efectuate studii la scară largă în SUA, pentru compararea ratelor de complicaţii în timpul sarcinii în cazul femeilor cărora li s-au administrat suplimente de vitamina D.
Astfel, Eyles spera să obţină rezultate concludente şi a mai subliniat faptul că astfel de studii sunt mult mai practice decât studiile echivalente pentru schizofrenie, întrucât aceasta este diagnosticată după vârsta de 20 de ani.