Lucian Avramescu
A trecut 8 Martie, se sting în farfurii mucenicii, primăvara continuă cu brize dinspre munți. Strălucesc, pe Victoriei, limuzine care ard în soarele primăverii bijuteria lor metalică. Lumea s-a schimbat profund. Versul trăsurii din vremea lui Eminescu și Caragiale a rămas fără rimă. Mașinile, vizionabile pe bulevardele pariziene sau berlineze, se bulucesc la semafoarele metropolei de pe Dâmbovița, mai numeroase ca peste tot. Ce e normalitate, acolo, aici e țigănie opulentă, ciomagul scos din bolidul fain, la o enervare pe trecere, spre a pedepsi o scăfârlie pietonală obraznică.
Spre a nu muri neinformat și bleg, deschid, împins de obligații ziaristice, trei programe de știri din ”BBC-ul sau CNN-ul” autohton, al camerei în care revin de afară, unde bate vântul soarelui și e primăvară în blana oilor și au dat ghioceii în capre. Aflu despre sinuciderea unui prezumtiv hoț falimentar și despre arestarea a patru președinți de companii băștinașe, niciuna străină, care au furat o jumătate de miliard de euro. Au mai furat cinci parlamentari, doi miniștri și sunt, în așteptare, 1.200 de dosare cu personaje înalte care cică au furat sume de miliarde de euro.
Lângă mine, în curtea poliției comunale, au fost deșertate trei căruțe cu crăci furate pesemne din pădurea mea fiindcă eu cumpăr lemne pentru centrala termică. Niște hoți amărâți, puși pe furat spre a se încălzi.
Mă mut cu butonul pe alt program unde știrile sunt concentrate tot pe hoții. Un cetățean întreabă ce se petrece cu banii încasați de domnul Stat ca taxă de mers pe asfalt sau pe arătura șoselei? Acolo ar fi vorba de o jumătate de miliard de euro pe care statul l-a jucat la alba-albastra. Se puteau, zice el, face zeci de kilometri de autostradă, dar banii au fost păpați. De cine? De domnul Stat!
Trag concluzia că nu suntem o țară de hoți, ci avem un stat hoț, care ne amețește ca la alba-neagra, ne…
De ce e iubit de români statul care, indiferent de regim și culoare politică, îi fură? E un fel de masochism politic jucat de blegi. Echipe tot mai numeroase de inspectori aleargă din firmă în firmă pentru a le căuta de chitanțe, să le afle un suc decontat fără îndreptățire, să le certe de ce nu au plătit înainte de salarii, înainte de mărunțișul la cutia milei, banii datorați Statului, prioritar în toate încasările și ultimul când are datorii față de contribuabil.
Afară e primăvară. Statul s-a pitit în București. Aici dau ghioceii, mici lămpașe pe coastă. Statul, care ne scutește electoral de impozite, va pune apăsat alte impozite care să astupe golănii, șmecherii, peșcheșuri. Aștept impozitul pe zâmbet și pe toporași. Nu suntem un stat al hoților, ci doar un stat hoț. Nimeni, până acum, n-a îndrăznit să pună cătușe celui mai mare hoț care, de 27 de ani, tot tâlhărește.