A.M., F.T.
Un caz de escrocherie mai puțin obișnuit, căruia i-au căzut victime, printre alții, Inspectoratul Școlar Județean Prahova și Școala de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr” din Câmpina a fost descâlcit, recent, de către procurorii DIICOT Ploiești, împreună cu ofițerii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO).
Concret, cele două instituții prahovene – și se pare că nu sunt singurele ! – au primit, în cursul acestui an, notificări din partea editurii Vox din Capitală, prin care erau înștiințate că trebuie să achite facturile pentru cărți pe care, chipurile, le-ar fi comandat și achiziționat ! Și, nu mică a fost mirarea reprezentanților celor două instituții prahovene, mai ales când știau că, practic, nu solicitaseră nimic în acest sens ! Pe cale de consecință, s-au adresat poliției pentru lămurirea situației.
Anchetele derulate de către oamenii legii au dat de urma unor indivizi care, erijându-se în reprezentanți ai celor două instituții prahovene, au făcut comenzi la o editură din București, în valoare de aproape patru milioane de lei, pentru cărţi ! Totodată, escrocii au promis pătrunderea pe piața de carte a respectivei edituri, solicitând pentru acest “favor” și un comision, care s-a ridicat la aproximativ patru milioane de lei. Lucrurile se petreceau la sfârșitul anului 2015.
Pe măsură ce timpul trecea, iar editura din București nu primea niciun ban de la presupusele instituții care comandaseră cărți, au trimis notificări de plată – în speță Școlii de Poliție de la Câmpina și Inspectoratului Școlar Prahova.
În legătură cu acest fals, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Prahova, Aurel Graur, ne-a precizat că instituția nu are nicio legătură cu ceea ce s-a întâmplat, aceasta derulând toate achizițiile prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Interlocutorul nostru ne-a mai spus că, într-adevăr, în urmă cu două luni, Inspectoratul a primit somație din partea unei edituri, pentru a plăti o datorie de peste 200.000 de lei. Dar, fiindcă nu făcuse nicio comandă de cărți la editura respectivă, a fost anunțată Poliția.
Ancheta desfășurată de către procurori a stabilit următoarele: ”La finele anului 2015, liderul grupului infracţional organizat ar fi indus în eroare reprezentantul legal al unei societăți comerciale care are ca obiect de activitate vânzarea de cărţi, creând falsa impresie că poate influența factori de decizie din cadrul unor instituții publice sau alte societăți comerciale, în vederea achiziționării de cărți. Ceilalți membri ai grupării (în realitate rude sau apropiați ai liderului) ar fi fost prezentați ca fiind reprezentanți ai persoanelor juridice care ar fi urmat să beneficieze de încheierea unor contracte de cumpărare de cărţi”.
Două persoane au fost reținute în acest caz, anchetatorii urmând să stabilească întreaga activitate infracțională a suspecților.