F.T.

În cursul anului 2016, numărul dosarelor aflate pe rolul Curții de Apel Ploiești, ca instanță de fond, a fost de 11.572, în scădere față de anul 2015, când s-au înregistrat 12.150 de cauze.
De asemenea, potrivit Raportului pentru anul trecut al Curții de Apel Ploiești, prezentat ieri de către președintele Adrian Remus Ghiculescu, în prezența unor reprezentanți ai Ministerului Justiției, ai CSM și ai judecătorilor acestei instanțe, în ceea ce privește Tribunalul Prahova şi cele cinci judecătorii arondate, volumul de activitate din anul 2016 a înregistrat o scădere nesemnificativă – de la 97.795 de cauze în anul 2015, la 97.190 cauze anul trecut, respectiv cu 0,61%.
Pe de altă parte însă, comparativ cu tribunalele, volumul de activitate al Curţii de Apel Ploieşti în anul 2016 situează această instanţă pe locul al II-lea, un volum mai mare de activitate fiind depus la Tribunalul Prahova (26.233 cauze/dosare), Tribunalele Buzău şi Dâmboviţa înregistrând un număr mai redus de dosare (10.830 dosare şi, respectiv, 14.277 dosare).
Pe secţii, Curtea de Apel Ploieşti a înregistrat, în cursul anului trecut, un număr de 4.104 cauze la Secţia I Civilă, 4.245 de cauze la Secţia a II-a Civilă şi de contencios administrativ şi fiscal, 3.223 de cauze la Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie.
În ceea ce privește încărcătura medie pe judecător (numărul total de cauze pe rol, raportat la numărul de magistrați), a rezultat o medie de 529 de cauze. “Trebuie precizat că, pentru calcularea acestui indicator statistic, s-a avut în vedere nu doar numărul de cauze ce a revenit spre soluţionare la curtea de apel, ci şi specificul acesteia de a fi, atât instanţă de fond, cât şi de control judiciar, judecând deopotrivă în apel şi recurs”, au mai precizat, ieri, reprezentanții Curții de Apel Ploiești. Context în care s-a făcut și precizarea că, la instanțele de pe raza Tribunalului Prahova, cea mai mare încărcătură pe judecător a fost înregistrată la Judecătoria Ploieşti (1.333 dosare pe judecător), iar cea mai redusă încărcătură – la Judecătoria Mizil (642,3 dosare pe judecător).