Pe ordinea de zi a dezbaterilor din cadrul Comisiei pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați s-a abordat, printre altele, și un subiect cu mare impact social, dar si spiritual, legat de revizuirea Art. 48 din Constituția României, privind redefinirea instituției căsătoriei. Este vizată înlocuirea termenului ”soți” din actuala formulare cu expresia ”un bărbat și o femeie”.
Vreau să salut demersul Comitetului de Inițiativă Cetățenească a Coaliției pentru Familie, a cărui acțiune civică, fără precedent în România, beneficiază de sprijinul a 3 milioane de persoane cu drept de vot.
Ca femeie, mamă și mai ales ca un bun creștin, vreau să subliniez importanța covârșitoare a noțiunii de familie, așa cum este percepută în mentalul românilor. Susțin și consider elementar pentru factorul educațional și spiritual al poporului nostru ca familia să se întemeieze pe baza uniunii dintre bărbat și femeie. Populația țării noastre este în procent de peste 90% creștin-ortodoxă, familia înseamnă pentru noi uniunea dintre bărbat și femeie. Și pentru că rodul acestei relații bazată pe respect și iubire este copilul, susțin cu toată tăria FAMILIA TRADIȚIONALĂ.
Sunt bucuroasă că am avut ocazia să-mi exprim punctul de vedere pe acest subiect pentru că și eu consider că era nevoie de o clarificare în legislația actuală, nu rectificare, ci îmbunătățire. Este important de subliniat că acest demers nu are nicio legătură cu discriminarea vreunei persoane, ci limpezește cadrul legal pentru a putea oferi statut, ocrotire și certitudine celui mai important nucleu al societății – FAMILIA.
Această revizuire a Art. 48 nu reprezintă singura problemă de actualitate, sunt și altele, drept pentru care este importantă o abordare a fiecărei spețe cu seriozitate și înțelepciune. Nu trebuie omise problemele legate de îmbătrânirea populației României; efectul de bumerang al separării, ruperii familiilor prin părăsirea țării pentru ofertele de muncă din străinătate. Există preocupare pentru toate aceste probleme, dar trebuie început totul cu recunoașterea familiei.
Statul trebuie să fie garantul protejării familiei, în forma dorită de poporul român – FAMILIA TRADIȚIONALĂ: BĂRBAT/FEMEIE.
Concluzia acestei dezbateri a fost aceea că ”încheierea căsătoriei obligă statul să acorde și să garanteze cel mai extins grad de protecție unicului tip de relație care, în mod natural, permite continuitatea istorică a nației și progresul societății, în general”.
Deputat PSD
Rodica Paraschiv