Cercetătorii danezi cer restricţionarea medicamentelor pe bază de ibuprofen în urma unui studiu ce arată că utilizarea lor prezintă un risc crescut pentru declanşarea stopului cardiac.
Vânzarea fără reţetă a ibuprofenului a fost asociată cu un risc crescut cu până la 31%, în timp ce vânzarea diclofenacului la liber a fost asociată cu risc crescut de până la 50% pentru declanşarea stropului cardiac, arată cercetorii unui studiu danez, publicat recent în revista de specialitate “European Heart Journal”, informează theguardian.com, preluată de MedLive.ro.
Utilizarea fără prescripţie medicală a altor tipuri de analgezice, ce fac parte din grupul de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene au prezentat, de asemenea, un risc crescut pentru declanşarea stopului cardiocirculator, avertizează experţii, ce solicită restricţionarea vânzării acestor medicamente.
“Lăsarea acestor medicamente la liber, în lipsa unei prescripţii medicale, transmite mesajul public că acestea pot fi utilizate fără probleme. Constatările studiului arată că medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene nu sunt inofensive, fiind asociate unui risc crescut pentru declanşarea stopului cardiac,” declară Prof. Gunnar Gislason de la Universitatea din Copenhaga.
Cele mai recente date de specialitate ridică un semnal de alarmă cu privire la utilizarea acestor medicamente.
Studiile efectuate anterior pe această temă arată că utilizarea medicamentelor antiinflamatoare pe termen lung este asociată unui risc crescut de insuficienţă cardiacă, atac de cord şi accident vascular cerebral.
Prof. Gunnar Gislason, autorul principal al studiului, avertizează că oamenii cu probleme cardiace trebuie să evite utilizarea ibuprofenului şi a altor medicamente din grupul de antiinflamatoare.
Pentru a realiza acest studiu, oamenii de ştiinţă au analizat datele medicale ale 29.000 de pacienţi care au suferit de stop cardiac între anii 2001 şi 2010.
Cercetătorii sunt de părere că rezultatele studiului pot fi explicate prin efectul pe care aceste medicamente îl au asupra sistemului cardiovascular, întrucât acestea influenţează agregarea trombocitelor şi formarea cheagurilor de sânge. De asemenea, medicamentele antiinflamatorii cresc retenţia lichidelor, a tensiunii arteriale şi produc constricţia vaselor de sânge, îngreunând circulaţia sangvină.
Oamenii de ştiinţă avertizează persoanele care utilizează astfel de medicamente să nu depăşească doza de 1.200 mg pe zi. “Medicamentele antiinflamatoare, precum ibuprofenul, sunt un mod eficient de a acţiona pentru ameliorarea durerii pe termen scurt, dacă sunt utilizate în conformitate cu instrucţiunile de pe cutie sau la recomandarea medicului sau farmacistului. Este foarte important ca persoanele care suferă de boli de inimă să vorbească cu un specialist înainte de a-şi administra medicamente antiinflamatoare,” conchide autorul studiului.