Parchetul egiptean a acceptat luni eliberarea fostului preşedinte Hosni Mubarak, achitat la începutul lunii martie de curtea de casaţie pentru acuzaţia de ucidere a manifestanţilor din 2011, în timpul revoltei care a provocat alungarea sa de la putere, scrie AFP, care precizează că acest episod închide, simbolic, capitolul Primăverii Arabe în Egipt. Avocatul Farid el-Deeb a declarat că Mubarak, în prezent reţinut într-un spital din Cairo, „va putea merge acasă când doctorii îi vor spune că se poate externa”.
Acesta nu va avea însă voie să călătorească în străinătate, a adăugat avocatul.
Mubarak a petrecut cea mai mare parte a detenţiei sale într-un spital militar, după arestarea sa, în 2011. El fusese acuzat că a incitat la moartea participanţilor la manifestaţiile din timpul revoltei de 18 zile, în cursul cărora circa 850 de oameni şi-au pierdut viaţa în confruntările cu poliţia. Fostul preşedinte a fost condamnat la moarte în iunie 2012 dar justiţia a ordonat un nou proces.
În noiembrie 2014, un alt tribunal care l-a rejudecat a dispus renunţarea la acuzări, dar parchetul a făcut recurs.
În 2 martie, curtea de casaţie a confirmat abandonarea acuzaţiilor. Fostul preşedinte care a condus cu o mână de fier Egiptul timp de 30 de ani, este judecat în mai multe dosare.
În ianuarie 2016, curtea de apel a confirmat o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru Mubarak şi doi dintre fiii săi într-un dosar de corupţie. Ei fuseseră acuzaţi că au deturnat peste 10 milioane de euro. Pedeapsa ţinea însă cont de timpul petrecut deja în închisoare, iar cei doi fii ai săi, Alaa şi Gamal, au fost eliberaţi.
Înainte de revolte, Gamal fusese prezentat mult timp drept succesorul său la preşedinţie.