De la Casa Naţională de Pensii Publice, judeţului Prahova i-a fost repartizată, pentru 2017, prima tranşă de bilete de tratament. Informaţia a fost confirmată de către Casa Judeţeană de Pensii Prahova, care a anunţat că, pentru prima serie de plecare în staţiuni pe anul în curs, începând din data de ieri, 10 martie, instituţiei i-au fost repartizate 120 de bilete de tratament, toate în staţiuni –
Pucioasa, Amara, Sărata Monteoru – ale Societăţii Comerciale de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, unitate aflată în subordinea Casei Naţionale de Pensii Publice. Dintre cele 120 de bilete acordate pentru această serie, 17 sunt gratuite, fiind distribuite, potrivit legii, anumitor categorii de beneficiari, respectiv veterani, persecutaţi politic, persoane cu handicap etc. “Până la această dată, la nivelul Casei Judeţene de Pensii Prahova s-au înregistrat aproximativ 2.000 de cereri pentru acordarea biletelor de tratament pentru anul 2017.
Cele mai solicitate staţiuni sunt Covasna, Pucioasa, Mangalia, Saturn, Băile Felix, Olăneşti, Amara, respectiv cele cu profil reumatic şi cardiovascular. Anul trecut, au fost valorificate 7.310 bilete de tratament, din care 1.205 au fost acordate în mod gratuit”, au precizat reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Prahova.
Repartizarea biletelor de tratament balnear nu se mai face în funcţie de ordinea depunerii cererilor, respectiv pe vechea formulă primul venit – primul servit, ci în baza unor punctaje pe care fiecare pensionar le obţine în baza unor criterii distincte – pentru pensionari, asiguraţi, persoane cu handicap sau beneficiari de legi speciale. Fiecare solicitant obţine un anumit punctaj în funcţie de: cuantumul pensiei, categoria de pensie, frecvenţa cu care a mers la tratament balnear în ultimii doi ani, gradul handicapului (după caz). Prin urmare, nu mai are nicio relevanţă, în ponderea punctajului, data la care se depune, la casa de pensii, cererea de acordare a biletului de tratament. De menţionat însă, cererile trebuie depuse cu cel puţin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicită bilet de tratament.
Biletele de tratament balnear se acordă individual. În cursul unui an calendaristic, unei persoane i se poate elibera un singur bilet de tratament balnear.
Durata sejurului unui bilet de tratament este de 16 zile, iar a tratamentului balnear este de 12 zile. Pentru obţinerea unui bilet de tratament sunt necesare următoarele acte: cererea tip de acordare a biletului de tratament; actul de identitate (copie); talonul de plată a pensiei (original sau copie); biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original).