V. Stoica

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a dat publicității, ieri, un raport complet asupra situației înregistrate pe parcursul anului 2016 la nivel național privind contestarea procedurilor de achiziție. Și de această dată, județul Prahova se află în prima jumătate a clasamentului pe țară la numărul de contestații depuse la CNSC de către operatorii economici participanți la licitații/ selecții de oferte sau alte tipuri de proceduri de achiziție. Mai mult decât atât, a crescut numărul contestațiilor depuse de operatorii economici privind achizițiile făcute de autoritățile publice prahovene, fiind înregistrate 65 de asemenea plângeri la CNSC în anul 2016, față de 58 aferente anului 2015.
Împotriva documentației de atribuire, criticile aduse de ofertanți s-au referit la cerințele restrictive din caietele de sarcini, la nefolosirea sintagmei “sau echivalent” la diferite tipuri de solicitări sau chiar lipsa răspunsurilor la clarificările cerute de societățile comerciale interesate de participarea la procedurile de achiziție.
Pe de altă parte, criticile aduse împotriva rezultatului procedurii de achiziție– după selectarea câștigătorului – au vizat respingerea ofertei contestatarului (prima cauză a contestațiilor din acest punct de vedere) și, pe locul al doilea, prețul neobișnuit de scăzut al ofertei declarate câștigătoare.
Conform reprezentanților Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, numărul contestațiilor depuse împotriva licitațiilor finanțate din fonduri europene a scăzut. Însă, precizează raportul menționat, “scăderea numărului contestaţiilor formulate în cadrul procedurilor de finanţare din fonduri europene în anul 2016 comparativ cu anul precedent nu a avut la bază o diminuare a numărului de nereguli înregistrate în cadrul respectivului gen de proceduri, ci gradul scăzut de absorbţie a fondurilor europene care s-a repercutat în diminuarea numărului de proceduri finanţate din această sursă. Astfel, este important de reliefat că deşi numărul procedurilor de achiziţie publică finanţate din fonduri europene iniţiate în S.E.A.P. a scăzut în anul 2016 cu 76,28% comparativ cu anul precedent (2015 – 3.512 proceduri; 2016 – 833 proceduri), totuşi, numărul contestaţiilor formulate în anul 2016 de către operatorii economici la C.N.S.C. în cadrul unor proceduri finanţate din fonduri europene s-a menţinut la un nivel extrem de ridicat, acestea reprezentând 47,06% din totalul procedurilor finanţate din fonduri europene iniţiate în S.E.A.P. (833 proceduri iniţiate în S.E.A.P. din fonduri europene; 392 contestaţii formulate la C.N.S.C. în cadrul unor proceduri finanţate din fonduri europene)”.