Violeta Stoica

Oraș industrial, Ploieștiul este probabil singura localitate din lume înconjurată de rafinării. În principiu, un asemenea agent economic ar trebui să se afle la circa 10 kilometri de o zonă locuită, însă situația municipiului Ploiești nu mai poate fi, normal, schimbată. Prin urmare, conform responsabililor de mediu, amplasamentul rafinăriilor, activitățile desfășurate și de alți agenți economici care aruncă noxe în atmosferă și faptul că Ploieștiul este situat între două râuri sunt factori agravanți ai blocării în zona orașului a compușilor toxici în anumite condiții atmosferice.
Pe de altă parte, într-una dintre stațiile de monitorizare a calității aerului de pe raza Ploieștiului va fi amplasată aparatură specială cu ajutorul căreia să se determine potențialul cancerigen al unor noxe emanate de motoarele diesel sau de arderea combustibililor fosili, urmând ca prin luna iunie să se facă primele analize de laborator.

Lacunele legislative și lipsa unor prevederi foarte clare referitoare la modul în care creșterea unor emisii de noxe afectează sănătatea populației sunt probleme care ar trebui rezolvate pentru ca locuitorii din zonele industriale – cum este și Ploieștiul – să știe ce influență are poluarea mediului asupra apariției unor boli grave, precum cancerul. Determinarea legăturii dintre factorii poluatori și apariția anumitor boli nu este realizată clar la nivelul Ministerului Sănătății, iar rapoartele asupra stării de sănătate a populației din județul Prahova evită să menționeze dacă există o legătură de cauzalitate între unele emisii de noxe și problemele de sănătate.

Florin DiaconuPloieștenii trebuie, însă, să fie mulțumiţi cu aerul pe care îl respiră, pentru că, practic, reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Prahova spun că nu au fost înregistrate depășiri ale nivelului de noxe, așa cum sunt ele specificate în legislație. De exemplu, mirosul de gaze de la începutul acestei săptămâni, pe care l-au simțit toți ploieștenii luni seară a venit – potrivit directorului Agenției pentru Protecția Mediului Prahova, Florin Diaconu (foto) – din zona platformei industriale Petrobrazi, însă nici în acest caz nu a fost depășit nivelul prevăzut de legislația în vigoare la hidrogen sulfurat și alți compuși. Practic, mirosul puternic de gaze a fost adus de vânt peste Ploiești, unde s-a și menținut din cauza plafonului de nori. Asta spun reprezentanții instituțiilor de mediu, care au anunțat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că la Ploiești va fi instalat în curând un aparat cu ajutorul căruia să fie prelevate probe dintr-un anumit compus chimic (benzoapiren), care face parte din gama hidrocarburilor aromatice, recunoscut drept cancerigen. Acesta este primul pas în determinarea existenței unei legături directe între apariția unor tipuri de cancer și arderea combustibililor fosili, rezultată inclusiv din trafic (motoarele diesel). Toate datele prelevate din Ploiești vor fi transmise către un laborator specializat din București, iar Ministerul Sănătății ar trebui să realizeze o analiză clară asupra modului în care acest compus cu potențial cancerigen are efecte negative pentru sănătatea populației.
“Neconformitatea în privința rafinăriilor care funcționează lângă Ploiești este amplasamentul. Handicapul cel mai mare al nostru este amplasamentul rafinăriilor”, a declarat, ieri, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Prahova, care însă a recunoscut faptul că, deși luați separat, agenții economici potențial poluatori nu depășesc nivelul stabilit prin legislație, toți laolaltă pot să provoace probleme.

Zonele industriale ar trebui reduse prin planurile urbanistice

Trebuie schimbate destinațiile anumitor zone din Ploiești, pentru a nu mai apărea industrie poluantă în interiorul orașului, conform responsabililor de mediu. “De exemplu, zona Astra, chiar dacă rafinăria s-a închis, nu s-a modificat în Planul urbanistic al localității. Cineva a vrut ca pe amplasamentul de la Astra să facă bioremediere, cu niște compuși organici mult mai rău mirositori decât ceea ce este acum pe acel amplasament. Asta ne mai trebuia!”, a precizat Florin Diaconu. Singura posibilitate, în acest moment, de a diminua activitățile cu impact asupra mediului este schimbarea destinației unor zone industriale, pentru ca să nu mai apară și alți factori de poluare suplimentari celor existenți în prezent. Ca urmare, prin hotărâri ale consilierilor locali ploieșteni s-ar putea lua decizia de a reduce numărul zonelor industriale din interiorul orașului, pentru că deja în Ploiești nu există o zonă de protecție așa cum ar trebui, ci unde se termină cea industrială și apar cele de locuințe.

În Prahova intră de zece ori mai multe deşeuri periculoase decât în restul ţării

Dacă ploieștenii sunt nemulțumiți de mirosurile insuportabile emanate periodic de unele societăți, se pare că lucrurile trebuie privite și dintr-un alt unghi: în Prahova, conform declarației directorului Agenției Județene de Protecția Mediului, intră de circa zece ori mai multe deșeuri periculoase decât în restul țării. Florin Diaconu spune că se poate vorbi despre zeci de agenți economici pe teritoriul Prahovei, printre care se regăsesc zone de tratare a deșeurilor periculoase, depozite de deșeuri periculoase, acestea fiind amplasate în localități precum Băicoi (unde activează o firmă care transformă deșeurile periculoase în deșeuri inerte), Ariceștii Rahtivani, Corlătești, în județ existând și cel puțin cinci mari instalații care transformă deșeurile în combustibili (care sunt mari colectori de deșeuri inflamabile).