Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a elaborat o listă a bacteriilor rezistente la medicamente, care reprezintă cea mai mare ameninţare pentru sănătatea umană. În fruntea listei se află bacteriile Gram negative, precum E.coli sau Pseudomonas aeruginosa, dar şi Klebsiella, care pot provoca infecţii letale ale fluxului sanguin sau pneumonie, în cazul pacienţilor spitalizaţi, relatează BBC, citată de Hotnews.ro.
Experţii au avertizat, în mod repetat, că ne situăm în pragul unei „ere post-antibiotice”, în cazul în care vor exista infecţii care nu vor putea fi tratate cu medicamentele existente.
Dr. Marie-Paule Kieny (OMS) a declarat că rezistenţa la antibiotice atinge „proporţii alarmante”.
Tuberculoza nu a fost inclusă în lista elaborată de cei de la OMS, întrucât căutarea de noi tratamente pentru această infecţie este deja o prioritate.
Lista a fost întocmită în funcţie de nivelul actual al rezistenţei la medicament, ratele de deces la nivel mondial, prevalenta infecţiilor în comunităţi şi efectele bolilor asupra sistemelor de sănătate. Astfel, lista cuprinde trei mari categorii: critic, prioritate ridicată şi prioritate medie.