Violeta Stoica

Opt imobile în care funcționează unități de învățământ din municipiul Ploiești vor fi obligate să obțină autorizația de securitate la incendiu până la finalul lunii iunie a acestui an, potrivit prevederilor legale.
Primăria Ploiești, administratorul clădirilor în care se desfășoară activitățile învățământului preuniversitar de stat, trebuie să facă toți pașii necesari pentru ca locațiile care nu dispun de avizele necesare să se încadreze în termenul deja amânat de autoritățile naționale referitoare la securitatea la incendiu.
Unul dintre documentele necesare pentru obținerea acestui aviz este scenariul de securitate la incendiu, care ar trebui să descrie modul în care s-ar propaga un incendiu într-un imobil, dar și care sunt acțiunile ce se întreprind în caz de incendiu.

ISUPrimăria Ploiești va încheia un contract de servicii de consultanță în protecția contra incendiilor și a exploziilor, respectiv pentru elaborarea documentațiilor privind scenariile de incendiu necesare obținerii autorizației ISU pentru funcționarea unităților de învățământ.
La un cost estimat de 83.000 de lei fără TVA, consultanții specializați în securitate la incendiu vor fi obligați să realizeze scenariile la un posibil incendiu care ar izbucni în opt instituții de învățământ ploieștene – aflate pe lista municipalității de rezolvare a problemelor autorizațiilor ISU.
Conform caietului de sarcini elaborat de reprezentanții Primăriei Ploiești, scenariul de securitate la incendiu va trebui să fie elaborat pentru opt unități de învățământ: Școala Gimnazială „I.A. Bassarabescu” din Aleea Strunga nr. 2, Școala Gimnazială „Rareș Vodă” din strada Rareș Vodă nr. 2, Colegiul Național „I.L. Caragiale”, pentru un corp de clădire din strada Romană nr. 57, Școala Gimnazială „Sf. Vasile” din Bd. Republicii nr. 145, Colegiul Tehnic „Lazăr Edeleanu” pentru un corp de cămin situat în Bd. Petrolului nr. 14, Grădinița cu program normal „Crai Nou” din strada Bobâlna nr. 26, Grădinița cu prograqm prelungit nr. 28 din strada Mărășești nr 58 și pentru Liceul Tehnologic de Transporturi, din strada Văleni nr. 144G.
Conform datelor achiziției, documentațiile privind scenariile la incendiu vor trebui realizate separat pentru fiecare imobil din lista menționată și să asigure informații tehnice complete care să permită obținerea autorizației de securitate la incendiu de către cele opt instituții de învățământ preuniversitar din municipiul Ploiești.
La mijlocul lunii februarie a acestui an, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova s-au întâlnit cu primarii localităților prahovene care au școli sau clădiri de unități de învățământ ce sunt obligate ca, până la sfârșitul lunii iunie 2017, să obțină autorizațiile de securitate la incendiu.
Pentru solicitarea/obținerea autorizației de securitate la incendiu s-a eliminat obligativitatea întocmirii raportului de expertiză tehnică la cerința esențială „securitate la incendiu” pentru construcțiile și amenajările care funcționează fără acest act administrativ.
Termenul pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, cu condiția îndeplinirii cerințelor de securitate, astfel încât să nu se pună în pericol viața utilizatorilor și ocupanților clădirii, a fost prelungit până la data de 30 iunie 2017.