Petre Apostol

Din 2014, asistăm la o revoluţie în bobul mondial, iar judeţul Prahova face parte din această mişcare, în mod direct. În special la insistenţele celor mai buni piloţi din competiţiile mondiale la feminin, Kaillie Humphries (Canada) şi Elana Meyers-Taylor (Statele Unite ale Americii), începând cu sezonul 2014-2015, Federaţia Internaţională de Bob şi Skeleton a permis echipajelor mixte (fete şi băieţi) să participe în concursurile internaţionale oficiale de bob 4 persoane, rezervate până atunci strict bărbaţilor.
Humphries, cunoscută pentru implicarea în mai multe acţiuni de activism social, şi Meyers-Taylor au devenit, în noiembrie 2014, primele femei-pilot care să se califice la o competiţie internaţională la bob 4 persoane, în echipaje mixte, la o etapă din Cupa Americii de Nord. Iar sportiva din Canada, dublă campioană olimpică şi mondială la bob 2 persoane – feminin, a fost prima femeie-pilot care să conducă un echipaj complet feminin la o etapă din Cupa Mondială la bob 4 persoane, în ianuarie 2016.
Ca să ajungem la Prahova, cu ocazia disputării Campionatelor Mondiale de bob şi skeleton, la Königssee, în Germania, patru sportive de la CSO Sinaia şi CSSI Mamaia au scris istorie, devenind primul echipaj complet feminin participant la o ediţie a respectivei competiţii în cadrul probei de bob 4 persoane. Cu Maria Constantin pilot, echipajul tricolor – din care au mai făcut parte Olivia Vild, Andreea Grecu şi Erika Halai, elevele antrenorului Paul Neagu – a încheiat concursul pe ultimul loc, dar la doar 2,3 secunde de celălalt echipaj românesc, format numai din bărbaţi.
De altfel, ar fi fost şi foarte greu să obţină o performanţă mai bună, când greutatea echipajului este cu câteva zeci de kilograme mai mică decât cea a unui echipaj complet de băieţi. Dar, pentru sportul feminin a reprezentat un succes, într-o disciplină care, până nu demult, era rezervată strict bărbaţilor.