Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, ieri, că ministrul Justiţiei a adoptat cea mai bună poziţie, respectiv aceea de a face o analiză, o evaluare a activităţii procurorului şef al DNA şi Procurorului General, în condiţiile în care, potrivit CCR, Ministerul Public a „sărit” din Constituţie. Solicitat să comenteze declaraţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, privind evaluarea activităţii procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi a Procurorului General al României, Augustin Lazăr, Dragnea a precizat că, în opinia sa, toate declaraţiile ministrului Justiţiei, făcute duminică seara, sunt declaraţii „înţelepte şi aşezate”. „Tot ce a spus ministrul Justiţiei mi se pare de foarte mare bun simţ şi toţi cred că aşteptăm cu interes evoluţiile viitoare. Tudorel Toader a explicat foarte bine în emisiune, pentru că totuşi este o motivare a unei decizii a CCR cum mai rar s-a întâmplat – destul de detaliată şi care pune punctul pe foarte multe „I”-uri – teme de dezbatere profundă din ultima perioadă, din ultimii ani chiar. Totuşi, discutăm de nişte acţiuni ale Ministerului Public care au sărit din Constituţie”, a spus Dragnea.
El a arătat că, în această situaţie, cea mai bună poziţie este cea pe care a adoptat-o ministrul Justiţiei, respectiv aceea ca înainte de orice să se facă o analiză.
Declaraţia lui Dragnea a venit în contextul în care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, duminică, la o emisiune tv, că va avea zilele următoare o discuţie cu procurorul general Augustin Lazăr şi, separat, cu procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, el considerând că s-a încălcat legea în acest caz, conform deciziei CCR, şi a dat de înţeles că nu exclude varianta ca aceştia să demisioneze până atunci. Tudorel Toader a precizat, răspunzând unei întrebări a moderatorului emisiunii, că nu exclude posibilitatea ca Lazăr şi Kovesi să demisioneze: „Sigur, eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declanşate de mine să aibă dânşii iniţiativa unei proceduri lăuntrice, individuale, privind modul în care s-au poziţionat, repet, la dispoziţii legale, constituţionale şi chiar în dezbaterile din spaţiul public, într-o perioadă atât de sensibilă, când lumea are o trăire deosebită, pentru că are o aşteptare deosebită, în 2017, în care ne aflăm.” Întrebat ce va face dacă aceştia nu vor demisiona, Tudorel Toader a spus: „Nu aş vrea să speculez că ştiu ceva în acest sens. Doar mă refeream la faptul că există această posibilitate. Şi veţi spune dumneavoastră: Şi dacă ea nu se va concretiza? Eu ce voi face? În paralel, probabil începând de mâine (n.n. – ieri), prin intermediul colegilor mei de la Ministerul Justiţiei, voi face o fundamentare, o evaluare a activităţilor desfăşurate de Ministerul Public pe de o parte, de DNA pe de altă parte. Şi atunci, evaluarea va avea două componente: pe de o parte, cea profesională, pe cauze, pe de altă parte, cea managerială, privind instituţiile pe care domniile lor le conduc. După ce am discuţia cu dânşii şi voi face această evaluare pe două direcţii, voi stabili măsurile pe care le voi lua şi voi comunica presei hotărârea pe care o voi lua”.

Premierul se va întâlni cu Tudorel Toader

Pe de altă parte, premierul Sorin Grindeanu a anunţat că se va întâlni cu ministrul Justiţiei. Premierul Sorin Grindeanu a declarat, ieri, că se va întâlni cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru a discuta despre declaraţiile acestuia referitoare la schimbarea din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Kovesi, dar şi a procurorului general, Augustin Lazăr. „O să încerc să mă văd (cu Tudorel Toader), să văd care e şi programul dânsului. Nu am avut o discuţie cu domnul ministru (Tudorel Toader – n.r.). Pot să vă spun punctul meu de vedere – am auzit de decizia Curţii Constituţionale, nu am citit-o şi nu cred că e treaba mea. Eu cred că e treaba Ministerului Public, nu vreau să intru în detalii de acest tip, pentru că e un domeniu pentru cei care trebuie să aplice decizia CCR, care trebuie să respecte legea. Nu e o chestiune care să ţină de primul-ministru”, a declarat Sorin Grindeanu.
El a mai spus că vrea să discute cu Tudorel Toader pentru a şti poziţia acestuia „dincolo de declaraţii”. Întrebat dacă ambii procurori-şefi de Parchete ar trebui schimbaţi din funcţie, Grindeanu a spus: „Nu cred că e treaba mea să fac astfel de evaluări”.

DNA: Evaluarea profesională a procurorilor este realizată numai de CSM

“Evaluarea profesională a procurorilor este realizată numai de către Consiliul Superior al Magistraturii, iar actele şi soluţiile dispuse de aceştia sunt supuse controlului instanţelor de judecată”, precizează DNA într-un comunicat de presă. DNA a menţionat, în comunicatul de presă că, potrivit Constituţiei, procurorii reprezintă interesele generale ale societăţii, apără ordinea de drept precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor. „Având în vedere statutul şi atribuţiile conferite de Lege şi Constituţie, actele şi soluţiile dispuse de procurori sunt supuse controlului instanţelor de judecată, iar evaluarea profesională a procurorilor este realizată numai de către Consiliul Superior al Magistraturii”, mai transmite Direcţia Naţională Anticorupţie. Reacţia DNA vine după ce ministrul Justiţiei a anunţat, duminică seară, că va evalua activitatea Ministerului Public şi a DNA, structură a acestuia, pe criterii profesionale, adică pe cauze, şi manageriale, sugerând totodată şi că şefii celor două parchete ar putea să-şi dea demisia, după ancheta pe OUG 13 şi motivarea publicată de Curtea Constituţională.
Ulterior, Tudorel Toader şi-a nuanţat declaraţiile, precizând că nu le-a sugerat procurorului general al României, Augustin Lazăr, şi procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, să demisioneze, ci doar „a evocat o instituţie din Codul Muncii”.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Augustin Lazăr, a declarat, ieri dimineaţa, că nu va demisiona.