Nicoleta Dumitrescu

La Brăila n-a fost anunţată nicio avarie la reţeaua de alimentare cu apă! Însă, după cum s-a văzut duminică pe la ştiri, s-ar da de înţeles că ar fi destui cei care stau deja la coadă inclusiv la… locul regelui, din cauză că s-ar fi băut apă din Dunăre! O demonstrează chiar imaginile care au făcut turul tragi-comic al televiziunilor unde, despre hârtia igienică la promoţie, unii dintre brăileni, amatori de chilipiruri, au golit rapid rafturile.
Mai mult, pentru că baxurile dispăreau sub privirile consternate ale acelora care tot dădeau din coate să ajungă mai repede la marfă, au existat cumpărători care n-au mai avut răbdare ca angajaţii magazinului să aducă marfă proaspătă. Aşa că au dat năvală în depozit, luându-şi singuri pachetele cu hârtie igienică, unii dintre ei, triumfători, ţinând atât de strâns la piept pachetul încât se crea impresia că le-ar ţine inclusiv de cald! Ba, n-au lipsit nici momentele de tensiune, în îmbulzeala creată, dornici să nu piardă promoţia, oamenii îmbrâncindu-se şi chiar adresându-şi cuvinte jignitoare. S-a întâmplat la Brăila, într-un cartier cu nume predestinat pentru… Vidin!
Dând timpul în urmă, e mai mult decât cunoscut că nu este pentru prima dată când, graţie unor promoţii, oamenii aproape s-au călcat în picioare, la fel procedând şi cei care au vrut ca să pună mâna pe tigăi, pe maşini de tocat sau pe tot soiul de aparatură electrică sau electrocasnică. Dar, să fie o aşa bătălie pe pachetele cu hârtie igienică, tocmai la Vidin, mai rar !
De ce, oare, se întâmplă astfel de “minunăţii”?! O minte limpede, bazată pe logică, cu greu ar putea găsi răspunsul adecvat. Numai că, după cum se vede, când e vorba despre promoţii, chiar şi la hârtie de toaletă, lumea reacţionează diferit.
Să se anticipeze, oare, ceva vremuri tulburi? Poate nici chiar aşa, chit că bătălia menţionată a fost în cartierul brăilean Vidin. Numai că, din dorinţa de a mai face economie, iată, unii români nici nu mai ţin cont pentru ce produse scoase la promoţie se scoală cu noaptea-n cap, pe deasupra alegându-se cu coate-n burtă şi pumni în cap.
De altfel, chiar dacă este vorba despre un râs amar, episodul de la Brăila poate fi considerat un fel de latură tragi-comică a României. Una în care, dincolo de tot şi de toate, a pune mâna pe un lucru pe care, înainte, îl cumpărai cu câţiva lei în plus a ajuns să fie considerat un adevărat câştig, mai ales în portofel. Iar leu peste leu, la un moment dat, s-ar putea să conteze.
Pe de altă parte, pentru alţii, înghesuiala aceasta, la magazine, când sunt promoţii, este un alt mod de viaţă, nu neapărat încremenit în nostalgii. Este ca un soi de barometru care arată teama pentru ziua de mâine, pentru instabilitate. Iar după cum se vede, vremurile de astăzi n-au reuşit să le schimbe, ba din contră. Le arată faţa cea mai urătă! Trist, dar asta-i realitatea din România de astăzi!