A.M.

În perioada 28–31 martie, la Ploieşti vor avea loc manifestările din cadrul celei de-a XXIX–a ediţii a Festivalului Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu”. Acţiunea va fi desfășurată sub egida Ministerului Culturii și Identității Naționale, cu sprijinul Academiei Române, al Uniunii Scriitorilor din România, al autorităţilor publice locale şi cu participarea tuturor instituţiilor de cultură din Ploieşti. Pe durata festivalului, vor fi organizate expoziții și lansări de carte, prelegeri, recitaluri vocal-instrumentale, spectacole de teatru, expoziții de artă plastică, serate literare. Critici literari, scriitori din țară și din străinătate, artiști plastici, muzicieni și actori vor participa la evenimentele desfășurate în memoria marelui poet. Mâine, 28 martie, la Biblioteca Județeană “Nicolae Iorga” se va deschide o expoziție de carte și va avea loc proiecția documentarului “Nichita Stănescu – viața și opera”, iar de la ora 11.00, la Colegiul Național “Nichita Stănescu” se va desfășura concursul național cu premii “Lecții cu Nichita”, organizat de acest colegiu în parteneriat cu Primăria Ploiești și Inspectoratul Școlar Județean Prahova. La Muzeul Județean de Artă Prahova, la ora 13.30 va începe concursul județean de recitări “Sub aripa lui Nichita”, iar la ora 17.00- serata “Atitudini”, la care va participa și poetul Nicolae Băciuț din Târgu Mureş, câștigător, în anul 2014, al Marelui Premiu pentru Poezie acordat în cadrul acestui festival.
Miercuri, 29 martie, la ora 11.00, în Parcul “Nichita Stănescu” din Ploiești se va deschide cea de-a VII-a ediție a Târgului de Carte ce poartă numele poetului, la ora 12.00 criticul literar Alex Ștefănescu va susține prelegerea “Nichita Stănescu- poet al iubirii”, iar la ora 17.00, la Galeria de Artă din Ploiești se va deschide o expoziție de artă plastică dedicată poetului necuvintelor.
Joi, de la ora 11.00, la Muzeul Memorial ”Nichita Stănescu” din Ploiești va fi evocată personalitatea marelui poet ploieştean, de către prieteni ai săi din România, Serbia și Republica Moldova și vor fi lansate mai multe volume. Lansări de cărți vor avea loc și în parcul central al orașului și la sediile unor instituții de cultură. La ora 16.30, Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” va găzdui manifestarea „Nichita Stănescu și muzica românească”, iar de la ora 17.00, la Muzeul Județean de Artă va fi deschisă o expoziție cu lucrări de pictură semnate de Ghenadie Jalbă și Inga Edu.
Vineri, 31 martie, la ora 10.00, scriitori și oficialități vor depune flori la statuia lui Nichita Stănescu din centrul Ploieștiului, iar la ora 11.00, la Filarmonica „Paul Constantinescu” va avea loc ceremonia de decernare a premiilor festivalului, la care au fost invitaţi: Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, oficialităţi judeţene şi locale, academicienii Eugen Simion, Adam Puslojic, Mircea Petrescu, Nicolae Dabija, prof. univ. dr. Vasile Spiridon. Iubitorii muzicii folk sunt aşteptaţi în aceeaşi zi, la ora 12.00, în Parcul „Nichita Stănescu”, unde îndrăgitul solist Nicu Alifantis îşi va lansa audiobook-ul „Scrisori nedesfăcute”, dar şi la ora 18.00, în sala Filarmonicii ploieştene, unde se va desfăşura un spectacol de muzică şi poezie susţinut de Nicu Alifantis şi trupa Zan.
Manifestări culturale se desfăşoară în aceste zile şi la Centrul Dramatic „Mythos” de la Palatul Culturii din Ploieşti, fiind organizate în cadrul Festivalului artelor „Nichita la echinocţiu” – ediţia a XII-a. Manifestarea a fost deschisă pe 21 martie şi se va încheia în ultima zi a lunii.