Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, îşi menţine poziţia faţă de îndepărtarea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Invitat într-o emisiune TV, difuzată ieri, co-preşedintele ALDE a afirmat că demisia şefei DNA ar fi un gest firesc având în vedere decizia CCR în legătură cu Ordonanţa 13.
„După decizia CCR care a sancţionat sever intervenţia DNA în activitatea executivului, eu am spus că ar fi fost normal ca după un astfel de gest – care dovedeşte, până la urmă, nu cred că o necunoaştere a elementelor fundamentale constituţionale, ci lucruri de altă natură – ca doamna Kovesi să-şi dea demisia. Nu mi-am schimbat părerea, pentru că e o încălcare extrem de gravă a Constituţiei. Nu este o joacă în ce priveşte o atitudine oarecare a unui procuror”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu. „Când patronezi o astfel de acţiune ca procuror-şef DNA, îţi asumi o responsabilitate şi aceasta nu a fost una oarecare, ci o gravă încălcare a separaţiei puterilor în stat”, a continuat co-preşedintele ALDE.
Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu consideră că Guvernul nu a greşit cu nimic în cazul controversatei Ordonanţe de Urgenţă 13, care viza modificarea Codului Penal, ci protestatarii, care, în opinia co-preşedintelui ALDE, au stricat astfel imaginea României. „De fapt ce a făcut Guvernul? Nu a făcut decât să pună în acord cu deciziile Curţii legislaţia”, a declarat Tăriceanu.
Al doilea om în stat consideră că protestele care au urmat adoptării Ordonanţei de Urgenţă 13 la ceas de noapte au făcut mult rău României. „Atâta vreme cât acesta va fi subiectul cu care România se distinge, să nu ne mire că ţările partenere din Uniunea Europeană ne privesc cu oarecare…în fine, poate până la urmă nu e un cuvânt prea greu…un anumit dispreţ”, consideră Călin Popescu Tăriceanu. Liderul Senatului a mai spus că nu se renunţă la legea graţierii: „Graţierea va fi una dintre componentele unui pachet de măsuri. Pentru a rezolva, măcar parţial, problema din închisori conform recomandărilor pe care le-a făcut inclusiv Comisia Europeană a Drepturilor Omului”.