Şantierul gigantic care a dus la renovarea emblematicului stadion Maracana pentru Cupa Mondială de fotbal din 2014 a generat facturi supraîncărcate, conform unei anchete a Tribunalului de Conturi din statul Rio de Janeiro (TCE), informează Agerpres. Conform extraselor din raportul de anchetă, dezvăluite în cursul emisiunii „Fantastico” a postului TV Globo, citate de AFP, neregulile au generat costuri suplimentare de 211 milioane reali (aproape 90 de milioane dolari). Parchetul din Rio a cerut vinerea trecută ca companiile BTP Odebrecht, Andrade Gutierrez şi Delta Engenharia, responsabile ale proiectului, să ramburseze aproximativ 200 milioane reali la Trezoreria publică.
Renovarea templului fotbalului brazilian a costat 1,2 miliarde reali (peste 500 milioane dolari), aproape dublu faţă de bugetul iniţial, fixat la 700 milioane în apelul ofertei iniţiale.
Conform TCE, costurile la materiale au fost supraîncărcate, un exemplu fiind preţul la ciment, de trei ori mai scump decât preţul pieţei, determinând un cost suplimentar de 23 milioane de reali.
De asemenea, montarea acoperişului a generat nereguli, deşi proiectul iniţial prevedea ca structura originală să fie menţinută. Acoperişul, care are aceleaşi caracteristici cu cel al arenei Soccer City din Johannesburg, stadionul finalei Cupei Mondiale din 2010 din Africa de Sud, a costat însă de cinci ori mai mult.
Maracana a rămas într-o stare de abandon timp de peste trei luni, din cauza unei dispute dintre concesionar şi comitetul organizator al Jocurilor Olimpice 2016, dar şi-a deschis porțile cu titlu excepţional miercurea trecută, pentru un meci din Cupa Libertadores, dintre Flamengo şi San Lorenzo.