Nicoleta Dumitrescu

Specializată în cultura cerealelor, păstrarea şi vânzarea lor, Societatea Comercială „AGRIZIT” S.R.L. din comuna Tomşani, satul Loloiasca, se poate lăuda că are, la activ, o experienţă bogată în acest domeniu. De fapt, dincolo de întinderea câmpurilor care, an de an, găzduiesc culturi diversificate de cereale, capacitatea societăţii se vede de cum intri pe porţile mari, de metal. În curte se „odihnesc” tractoare de mare capacitate, alte utilaje putând fi văzute în garaje, impunătoare, ca înălţime şi capacitate, fiind şi silozurile de 800 de tone în care sunt depozitate, după recoltare, cerealele. Aflat la conducerea societăţii din anul 1992, inginerul Dumitru Radu ne asigură că, într-adevăr, S.C. „AGRIZIT” are cu ce să iasă în evidenţă: „Una dintre reuşitele noastre este faptul că am realizat înfiinţarea acestei
societăţi şi ca urmare a accesării de fonduri europene. În total au fost accesate fonduri în valoare de 110.000 de euro, jumătate din sumă reprezentând fonduri nerambursabile. Totodată, având în vedere faptul că, de departe, producţiile noastre de cereale au fost întotdeauna de calitate superioară, şi ca urmare a aplicării de tehnologii avansate, societatea noastră este cunoscută atât în Prahova, cât şi în alte judeţe”.

Agrizit2

Principalul domeniu de activitate este cultura mare de cereale, cultivându-se grâu, porumb, floarea- soarelui, dar şi rapiţă. În ceea ce priveşte producţiile de anul trecut, acestea au fost catalogate drept destul de bune: grâu – 5000 kg/hectar, rapiţă – 3.800 kg/hectar, porumb- 6000 kg/hectar, floarea-soarelui – 3.200 kg/hectar. Suprafaţa de teren pentru cultivarea cerealelor este împărţită pe 14 tarlale. Anul trecut, grâul a fost cultivat pe o suprafaţă de 140 de hectare, rapiţa pe 45 de hectare, porumbul pe 155 de hectare, floarea–soarelui pe 130 de hectare, loturile de teren regăsindu-se în localităţile Loloiasca şi Albeşti-Paleologu. Cât priveşte utilajele, şi numărul acestora este pe măsura capacităţii de recoltare a ceea ce se pune sub brazdă, societatea având în proprietate combine, tractoare, semănători, maşini de ierbicidat, dar şi altele specifice pregătirii terenului. După recoltare, grâul şi porumbul se comercializează la unităţile de panificaţie, iar rapiţa şi floarea-soarelui – la unităţile de prelucrare de profil. „În ceea ce priveşte anul 2016, acesta a fost unul bun pentru culturile de grâu şi rapiţă. Folosim seminţe de calitate, certificate, iar asta ne-a ajutat foarte mult în relaţiile contractuale”, ne-a declarat directorul societăţii, modul în care ne descrie activitatea „trădând” faptul că societatea pe care o conduce din anul 1992 este un fel de a doua „casă” a acestuia, întrucât, de multe ori, în perioada recoltării, la societate se lucrează de dimineaţa până la înserat. „Având în vedere specificul societăţii, se lucrează zi lumină. Ba, la recoltatul grâului, se lucrează chiar şi după miezul nopţii, până la ora 3,00. Motivul este acela de a prinde vremea bună, pentru că nu e bine ca, în perioada recoltatului, grâul să fie plouat să-i scadă astfel calitatea. Îmi amintesc că, într-un an, tot din cauza vremii, am fost nevoiţi să lucrăm chiar şi de Florii…”, ne-a mai precizat ing. Dumitru Radu. După cum aveam să mai aflăm, ca inginer agronom cu state vechi, directorul S.C. AGRIZIT poate anticipa dacă se anunţă recolte bune şi prin metoda clasică. Este vorba despre procedeul consacrat de a lua în mână boabele de grâu, de porumb ori o sămânţă de floarea–soarelui, întorcându-le pe toate părţile, ca într-un fel de mângâiere, degetele specialistului putând da astfel verdictul dacă, în câmp, culturile sunt sănătoase, suferă de secetă ori apa bălteşte.