N. Dumitrescu

Mărţişorul aduce veşti bune pentru mai mult de 17.500 de prahoveni de vârsta a treia. Este vorba despre beneficiarii pensiei sociale minim garantate, al cărei cuantum creşte, de la data de 1 Martie – de la 400 de lei, cât a fost până în prezent – la 520 de lei. Conform legii, de acest venit majorat beneficiază pensionarii sistemului public de pensii, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei sociale minim garantate. Acest tip de pensie a fost instituit ca măsură de reducere a sărăciei şi de îmbunătăţire a standardului de viaţă al populaţiei.

Aşa cum am aflat de la reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Prahova, de astăzi, peste 17.500 de persoane de vârsta a treia se pot considera un pic mai bogate. Ca beneficiari ai pensiei sociale minim garantate, aceştia urmează să primească lunar 520 de lei faţă de 400 de lei, cât era până în momentul de faţă. Indemnizaţia socială pentru pensionari a fost instituită în anul 2009, mai exact prin intermediul Ordonanţei de Urgenţă nr.6 din 18 februarie 2009, ca o măsură de reducere a sărăciei şi de îmbunătăţire a standardului de viaţă al populaţiei. Dând timpul în urmă, pensia socială minim garantată a avut, începând cu 1 aprilie 2009, valoarea de 300 de lei, iar începând cu 1 octombrie a aceluiaşi an, a crescut la 350 de lei. De la data de 1 ianuarie 2015, prin Legea bugetului de stat, cuantumul acestei pensii a crescut la 400 de lei. Guvernul actual a aprobat o serie de măsuri fiscal-bugetare, prevăzute în Programul de guvernare 2017-2020, printre care s-au regăsit şi cele care au vizat majorări ale veniturilor unor categorii de persoane, inclusiv pentru pensionari, printre beneficiari regăsindu-se şi cei care primesc pensie socială minim garantată. După cum am mai aflat de la reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Prahova, “Conform legii, beneficiază de pensia socială minim garantată pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei sociale minim garantate”. Pensia socială minim garantată se determină ca diferenţă între nivelul tuturor drepturilor de pensie primite sau cuvenite într-o lună şi nivelul pensiei sociale. Pensia socială minim garantată nu este un drept de sine stătător, acesta este un accesoriu al dreptului principal, respectiv dreptul de pensie din sistemul public. Prin urmare, pentru acordarea acesteia, nu este necesară formularea unei cereri din partea pensionarilor. În cazul acelora care beneficiază de pensie de urmaş, pensia socială minim garantată se acordă fiecărui urmaş în parte.
“În situaţia persoanelor care beneficiază atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea pensiei sociale minim garantate se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri. Pensia socială minim garantată se acordă, în acest caz, numai în situaţia în care veniturile însumate se situează sub nivelul pensiei sociale minime”, mai prevede legislaţia în vigoare.