F.T.

Mii de ploieșteni au umplut, ieri, curtea sediului Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, la invitația reprezentanților acestei instituții, care au luat hotărârea de a marca, în avans, ”Ziua Poliției Române”, aceasta fiind sărbătorită, de regulă, în data de 25 martie. Decizia a fost luată având în vedere faptul că, astăzi, la Bucureşti este anunţat un miting de amploare al sindicaliştilor din poliţie, din Prahova urmând să fie prezenţi peste 200 de angajaţi ai Inspectoratului.
În prezența conducerii Inspectoratului și a angajaților acestuia, vizitatorii – majoritatea elevi de la diverse instituţii școlare din oraș – au putut lua la cunoștință, cât de cât, “cu ce se mănâncă meseria de polițist”.
Autospecialele de la Rutieră – motocicletele și mașinile – precum și armele expuse au fost principalele puncte de atracție ale zilei de ieri, din care nu au mai lipsit însă nici dresurile de câini sau expozițiile artistului IPJ Prahova, Ionuț Călin Cătălin.

Marcarea „Zilei Poliţiei“ de ieri a fost, totuși, parcă mai săracă în elemente spectaculoase în comparație cu anii precedenți, în sensul că au lipsit “mascații” care simulau bătăi crâncene cu infractorii, până-i lăsau lați pe caldarâm și-i urcau în dube, ori lecțiile de atac/autoapărare, mai ceva ca-n filmele cu Bruce Lee ori Van Damme.
La o adică, s-ar putea spune că ieri s-a consemnat un fel de liniște de dinaintea furtunii de azi, când, la București este programat un miting de amploare al sindicaliștilor polițiști, din Prahova urmând să ajungă în Capitală peste 200 de angajați ai IPJ.
3-aChiar și în absența elementelor de culoare amintite mai sus, au trezit interes prezentarea armelor din dotarea trupelor de intervenție, a celor doi câini specializați în prinderea infractorilor sau a găsirii țigărilor de contrabandă , ori a autospecialelor din parcul auto al IPJ Prahova – autoturisme și motociclete.
Și, dacă la arme s-au înghesuit băieții, cerând chiar lămuriri suplimentare și ascultând – probabil mai atenți decât la ora de dirigenție – ce li se explică, surpriza a venit din rândul fetelor. Ele au fost cele care au rămas încântate de caii putere ai mașinilor de la Direcția Rutieră a IPJ Prahova și nu au așteptat de două ori invitația de a se urca la volanul unui autoturism sau în șaua motocicletei. Iar când li s-a permis să și claxoneze, nu au așteptat repetarea “ ordinului”, au făcut acest lucru din prima.
Așa că, nu trebuie să fie de mirare dacă – în contextul în care unele surse polițienești ne-au spus că s-ar putea organiza un nou concurs pentru ocuparea ma3-bi multor posturi libere la Direcția Rutiereă – la examen se vor înscrie mai multe fete decât băieți !
Ce-i drept, un alt punct de atracție a mai fost și o măsuță pe care erau prezentate arme albe, iar instructorul le explica elevilor ce măsuri legale pot fi luate împotriva aceluia care scoate, în mod nejustificat, un briceag pe stradă.
Într-unul dintre corpurile sediului IPJ Prahova erau expuse și desene ale talentatului polițist Ionuț Cătălin, iar la ieșire, copiii primeau pungi cu stegulețe, pliante etc.
Au mai fost prezentate exerciţii de dresaj al unor câini poliţişti, spre deliciul copiilor care, observând că patrupedele au miros doar pentru infractori, au început, mai întâi timid, apoi cu mai mult curaj, să se fotografieze, individual, cu aceştia.
Ieri, pe Strada “Vasile Lupu” din Ploiești a fost marcată „Ziua Poliției Române“. Fără cafteli, fără somații de genul “culcat !” sau „Ridică-te, mâinile la spate !”.
Ce bine ar fi dacă, și în Prahova, măcar o zi ar semăna cu cea de ieri, de la sediul Poliției Judeţene !