România, lider în UE la creșterea lunară a lucrărilor de construcții

România a înregistrat, în luna ianuarie 2017 comparativ cu luna decembrie 2016, cea mai mare creștere lunară a lucrărilor de construcții din Uniunea Europeană, 5,1%, aceasta după ce în lunile decembrie și noiembrie 2016 a avut cea mai mare scădere lunară a lucrărilor de construcții din UE, arată datele publicate ieri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În zona euro, lucrările de construcții au scăzut cu 2,3% în luna ianuarie 2017 comparativ cu luna decembrie 2016, în timp ce la nivelul Uniunii Europene s-a înregistrat o scădere de 1,5%.
În ritm anual, luna ianuarie 2017 comparativ cu luna ianuarie 2016, lucrările de construcții au scăzut cu 3,3% în Uniunea Europeană și cu 6,2% în zona euro. România se situează printre țările membre UE în care lucrările de construcții au scăzut în ritm anual, cu un declin de 1,7%, însă este vorba de o îmbunătățire semnificativă față de luna decembrie 2016 când România a avut cea mai mare scădere lunară a lucrărilor de construcții din UE, minus 26,7%.

Volum record de credite de angajament

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu susține că, spre deosebire de ceilalți ani, bugetul pentru 2017 vine cu o „dinamică spectaculoasă” a creditelor de angajament, susținând că aceasta ar putea deveni principala problemă a situației bugetare în următoarea perioadă.
Marinescu arată că aceste credite de angajament privesc execuția multianuală a bugetului, care atrage efectuarea de plăți în exercițiile bugetare viitoare. Potrivit acestuia, bugetul general consolidat pentru 2017 prevede credite de angajament de 53,5 miliarde lei, care înseamnă mai mult de o treime din mărimea bugetului de stat, iar, din acestea, 36,5 miliarde lei sunt credite de angajament destinate Ministerului Dezvoltării Regionale — 31 miliarde lei fiind credite de angajament prevăzute în contul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentCalendarul zilei
Articolul următorOful cititorului