Plățile cu cardul, avantajoase pentru bănci
Instituțiile bancare din România au înregistrat, anul trecut, peste un milion de plăţi de taxe cu cardul, în valoare de 360 milioane de lei, iar față de anul 2015, aceste plăți au crescut cu aproximativ 50 la sută, conform datelor Ziarului Financiar.
“Aceste creşteri se datorează dublării plăţilor online şi extinderii reţelei de acceptare, în condiţiile în care a crescut numărul primăriilor înrolate pe Ghişeul.ro. Creșterile cele mai mari s-au înregistrat în cazul plăţilor online şi este normal să fie aşa, în condiţiile în care aici sunt beneficiile cele mai mari, contribuabilii nemaipierzând timp la cozi interminabile“, a declarat Cătălin Creţu, directorul general pentru România, Croaţia, Slovenia şi Malta în cadrul Visa, citat de Ziarul Financiar.

Trendul inflației – crescător

Rata anuală a inflației și-a continuat trendul ascendent, în condițiile în care prețurile de consum au crescut cu 0,2% în februarie, comparativ cu aceeași lună din 2016, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 1,43%, scrie Agerpres.
“Prețurile de consum în luna februarie 2017 comparativ cu luna februarie 2016 au crescut cu 0,2%. În luna februarie 2017, ponderea mărfurilor și serviciilor care au înregistrat o scădere a prețurilor, comparativ cu februarie 2016, este de 24,4%, cele care au avut creșteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% dețin o pondere de 57,0%. Mărfurile și serviciile ale căror prețuri au crescut cu mai mult de 2,5% dețin o pondere de 18,6%”, se mai arată în comunicatul transmis de Institutul Naţional de Statistică Agerpres.

Câștiguri de peste 500 de euro, doar în București și alte cinci județe

Finalul anului 2016 a adus salarii mai mari de 500 de euro doar pentru angajaţii din Bucureși și alte cinci județe, potrivit Infolegal.ro.
“Salariaţii din Bucureşti au avut în decembrie cele mai mari câştiguri, după cum arată statisticile oficiale. Salariul mediu net a fost de aproximativ 713 euro. Au urmat angajaţii din Ilfov, Cluj şi Timiş. Peste pragul de 500 de euro au câştigat şi cei din Sibiu şi Braşov. În restul ţării, salariile, cu tot cu primele de sărbători, nu au trecut de 500 de euro, potrivit datelor INS. Sume apropiate au câştigat angajaţii din Constanţa, Argeş, Mureş şi Galaţi. În Teleorman, salariile medii nete din luna decembrie au fost la jumătatea celor din Capitală. La fel şi cele din Bistriţa-Năsăud, Harghita şi Suceava”, mai arată Infolegal, citând date ale Institutului Naţional de Statistică.