Circa 32% dintre angajatorii din România plănuiesc să-şi sporească numărul de angajaţi în următorul trimestru, conform ediţiei aprilie-iunie 2017 a Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă. Doar 7% dintre angajatori au de gând să facă reduceri de personal, iar 60% nu intenţionează să opereze schimbări de personal, mai arată datele studiului. „Pentru prima dată Previziunea Netă de Angajare este pozitivă în toate cele opt regiuni şi toate cele 10 sectoare de activitate din România, chiar dacă gradul de încredere al angajatorilor se diferenţiază încă de la o regiune la alta şi de la un sector la altul”, spune Corina-Bianca Gonteanu, director strategic de marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup, citată de Hotnews.ro.
Este de aşteptat ca oportunităţile de angajare să fie favorabile în sectorul Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, unde Previziunea Netă de Angajare de +30% este cea mai optimistă raportată din trim. III/2008 până în prezent, îmbunătăţindu-se considerabil faţă de al doilea trimestru al anului trecut, cu 13 puncte procentuale. Cele mai robuste prognoze sunt, încă o dată, cele raportate de angajatorii din Industria prelucrătoare. Previziunea Netă de Angajare din acest sector slăbeşte oarecum faţă de trimestrul I/2017, cu 1 punct procentual, dar se îmbunătăţeşte uşor faţă de anul trecut, cu 2 puncte procentuale, situându-se acum la +31%. Îmbunătăţirea cea mai marcată faţă de anul trecut se raportează însă în sectorul Finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri, unde Previziunea de +26% este cu 19 puncte procentuale mai puternică decât în trim. II/2016, îmbunătăţindu-se şi faţă de trimestrul I al anului în curs, cu 11 puncte procentuale.
Îmbunătăţiri considerabile, atât de la an la an (cu 16 puncte procentuale), cât şi faţă de trimestrul I/2017 (cu 11 puncte procentuale), sunt raportate şi în sectorul Energie electrică, apă, gaz, unde Previziunea de +8% atinge o valoare pozitivă pentru prima dată în ultimii patru ani (din trim. II/2013), fiind cea mai puternică din întreaga istorie a Studiului în România.
Previziunile sunt pozitive în toate cele opt regiuni ale ţării şi se îmbunătăţesc atât faţă de trim. I/2017, cât şi faţă de trim. II/2016 în şase dintre acestea. Cea mai amplă îmbunătăţire faţă de intervalul ianuarie – martie 2017 (cu 14 puncte procentuale) este raportată în regiunea Centru, unde Previziunea Netă de Angajare de +29% este, totodată, cea mai puternică din regiune de la demararea studiului (trim. II/2008) până în prezent şi cea mai puternică prognoză regională din actuala ediţie. Cea mai robustă îmbunătăţire faţă de anul trecut (aprilie – iunie 2016) este raportată în regiunea Sud, unde Previziunea Netă de Angajare atinge +23%, o cotă de optimism nemaiatinsă din trim. IV/2012.
Niveluri solide de optimism sunt raportate şi în regiunea Nord-Vest, cu o Previziune de +24, cea mai puternică din trim. II/2012 până în prezent, şi regiunea Bucureşti şi Ilfov, unde Previziunea de +22% este cea mai puternică raportată din trim. I/2009 până în prezent.
Angajatorii români sunt optimişti indiferent de dimensiunea organizaţiei pe care o reprezintă. Angajatorii din organizaţiile mari sunt cei mai încrezători, raportând o Previziune Netă de Angajare de +28%, cea mai puternică din trim. III/2008 până în prezent, iar cei din micro-organizaţii sunt cei mai prudenţi, raportând o Previziune de +7%, cu 3 puncte procentuale mai slabă decât în trim. I/2017, dar cu 2 puncte procentuale mai puternică decât în trim. II/2016.