De mai bine de un secol, se efectuează studii cu privire la conexiunea dintre epilepsie şi experienţele religioase. Un nou studiu sugerează că a fost găsită o legătură neurologică între religie, procesele neuropsihice şi epilepsie, relatează iflscience.com, preluată de Hotnews.ro.
Epilepsia este o afecţiune neurologică, care poate provoca convulsii din cauza exploziilor anormale de impulsuri electrice în creier. Este, de asemenea, documentat faptul că persoanele cu epilepsie ar putea fi mai înclinate spre experimentarea unor experienţe religioase senzoriale.
Anul trecut, oamenii de ştiinţă au asistat la momentul în care un pacient cu epilepsie a suferit o experienţă religioasă senzorială şi au studiat activitatea creierului său.
Studiul cel mai recent a început prin a cere persoanelor cu epilepsie acordul pentru o examinare cu privire la comportamentul asociat cu starea lor şi o alta cu privire la activităţile lor religioase şi orientările spirituale. Dintre participanţi, 32% au fost identificaţi ca fiind protestanţi, 10% drept catolici, 5% budişti, 5% atei, 38% au intrat în categoria „altele”, iar 10% nu au indicat nicio afiliere religioasă.
Însă, cu toate că au descoperit o puternică corelaţie între gândurile religioase şi epilepsie, oamenii de ştiinţă nu au găsit nicio legătură între gândirea emoţională şi boală. Potrivit coautorului, Greyson Holliday, implicaţia este că „oamenii pot avea predispoziţii naturale neurologice cu privire la religie, dar nu într-un mod neapărat asociat cu emoţiile”.
Cu toate acestea, în prezent, această constatare reprezintă doar o corelaţie şi nu o cauză directă. Echipa de cercetători are, însă, planuri mari pentru acest domeniu de studiu. Ei vor studia în continuare efectele intervenţiei chirurgicale cerebrale şi speră că vor determina natura specifică a proceselor neuropsihologice orientate religios.
Studiul a fost publicat în revista „Mental Health, Religion and Culture”.