N. Dumitrescu
Ieri, angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova au întrerupt activitatea, timp de două ore, pentru a protesta în faţa sediului de la Ploieşti, alăturându-se colegilor lor de la nivel naţional. Prin această acţiune, protestatarii şi-au manifestat nemulţumirea faţă de faptul că, din anul 2009, nu au mai primit niciun spor la salariu, considerându-se, în acest mod, discriminaţi faţă de ceilalţi angajaţi din sistemul bugetar cărora le-au fost majorate, inclusiv în acest an, lefurile. „Înarmaţi” cu fluiere, participanţii la protest şi-au făcut cunoscute nemulţumirile către cei care treceau prin faţa sediului instituţiei, prin intermediul unor afişe – pe care erau trecute tot felul de sloganuri referitoare la situaţia în care se află, mai ales cea legată de remuneraţie. De menţionat că şi conducerea instituţiei le-a susţinut demersul, subliniind că solicitările pentru majorarea salariilor au fost transmise, în scris, către ministerul de resort. Angajaţii APM au susţinut că, în eventualitatea în care revendicările lor, pe care le consideră justificate, nu vor fi soluționate favorabil, sunt dispuşi să declanşeze conflictul colectiv de muncă, întrerupând activitatea pe timp nelimitat.
Ieri, între orele 10,00-12,00, salariaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova au întrerupt lucrul pentru a organiza un protest, principala revendicare a acestora fiind majorarea salariilor. Nemulţumirea cauzată de adâncirea inechităţilor salariale din sistemul public a fost înscrisă pe numeroasele afişe pe care protestatarii le ţineau la vedere: “Studii superioare, salarii inferioare”, “Responsabilităţi mari, salarii mici”; “Viitorul copiilor noştri depinde de noi”, “Proiectele europene trec şi prin mâinile noastre, dar salariile sunt româneşti, foarte mici”. Decizia de a protesta a plecat de la faptul că aceştia se consideră discriminaţi faţă de angajaţii din sistemul bugetar cărora le-au fost majorate lefurile inclusiv în acest an, în condiţiile în care, în prezent, salariile angajaților APM Prahova sunt cele stabilite la nivelul lunii decembrie 2009. Ca să facă dovada remuneraţiei mici pe care o primeşte, unul dintre angajaţi a ţinut să vină la protest chiar şi cu fluturaşul de salariu, pe care se putea vedea că restul de plată, luna trecută, a fost de 1.100 de lei, în condiţiile în care cel mai mare salariu este de 2.500 lei. “Lucrez la această instituţie de când s-a înfiinţat. În comparaţie cu activitatea pe care o desfăşurăm, salariile sunt foarte mici. Protestăm pentru că altă soluţie nu avem. Poate ne va auzi, totuşi, cineva”, ne-a declarat Dorina Paraschiv, participantă la protest. Menţionând că are 30 de ani vechime în activitate, la rândul său, Doina Gheorghe ne-a menţionat: ”Activitatea noastră implică foarte multă responsabilitate, în schimb, ca salariaţi, nimeni nu ne apreciază, iar asta se vede mai ales când vine vorba la salarii. Nu s-a mai pus un leu din anul 2009. Nu mai putem să ne descurcăm cu aceste salarii, care sunt foarte mici”. Totodată, o altă protestatară a invocat şi faptul că, din cauză că fiecare angajat are responsabilităţi distincte, sunt destule situaţiile în care concediile de odihnă nu sunt efectuate, iar anumite lucrări, pentru a fi gata, sunt luate acasă.
Că sunt “salarii penibile” în opinia protestatarilor au ţinut să ne menţioneze şi alţi doi dintre aceştia care, după cum ne-au spus, se pregătesc ”de pensie” şi invocând volumul mare de lucru, în contextul în care nicio societate nu poate să funcţioneze dacă nu primeşte avizul de mediu de la APM Prahova. “Salariile colegilor noştri bugetari din aceeaşi familie ocupaţională au făcut recent obiectul unor acte normative individualizate, crescând substanțial. Prin urmare, nu considerăm că este firesc să fim discriminați, ca și categorie de salariați bugetari, doar pe considerent numeric, toți angajații agențiilor județene și ai agenției naționale pentru protecția mediului însumând 1.845 de salariați în prezent.
Pe această temă ne-am adresat, în nenumărate rânduri, atât conducerii Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, cât şi Ministerului Mediului, în scris, dar şi prin manifestaţii în faţa clădirii Ministerului Mediului. Până în momentul de faţă, revendicările noastre nu au fost soluționate în niciun fel, asfel încât suntem cea mai discriminată și nesusținută guvernamental categorie de salariați plătiți din fonduri publice”, au mai menţionat angajaţii APM Prahova pentru a-şi justifica acţiunea. În acest context, în eventualitatea în care revendicarea ce vizează majorarea salariilor nu va fi soluţionată, angajaţii acestei instituţii sunt decişi să declanşeze şi conflictul colectiv de muncă, prin întreruperea activităţii pe timp nelimitat.
Directorul executiv al APM Prahova, Florin Diaconu, ne-a declarat, ieri, că susţine acţiunea angajaţilor săi. “Am fost informat de protestul lor. Tocmai de aceea, astăzi (n.n. – ieri) am organizat în aşa fel activitatea încât să nu fie perturbat bunul mers al instituţiei. În ceea ce priveşte cele două ore, în care s-a desfăşurat acţiunea de protest, acestea vor fi recuperate, nu se pune problema tăierii din salariu”, a declarat directorul instituţiei. Subliniind că are cunoştinţă de faptul că lefurile angajaţilor sunt mici, acesta a mai precizat că revendicările salariale, le-a transmis inclusiv în scris, la ministerul de resort. La APM Prahova lucrează aproape 40 de angajaţi.