Ana M.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită Parlamentului României să adopte amendamente la Legea bugetului de stat pentru anul 2017, prin care să crească finanțarea învățământului superior din România. Organizația se declară „nemulțumită și îngrijorată” de bugetul propus pentru Educație în acest an de Guvernul României- doar 3,1% din Produsul Intern Brut, în condițiile în care Legea Educației Naționale prevede alocarea a 6% din PIB pentru acest domeniu.
„În continuare, Guvernul României nu consideră necesar să prioritizeze finanțarea învățământului, atât Guvernul Dacian Cioloș, cât și Guvernul Sorin Grindeanu emițând acte normative prin care au prorogat termenul de aplicare al articolului 8 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, care prevede alocarea unui procent de minimum 6% din Produsul Intern Brut pentru educație (prin Ordonanța de Urgență nr. 99/15.12.2016, termenul a fost prorogat pentru 1 martie 2017, iar prin Ordonanța de Urgență nr. 9/27.01.2017, termenul de aplicare a fost prorogat până la 1 ianuarie 2018).Conform Legii bugetului de stat pentru anul 2017 aprobată de Guvernul României și transmisă către Parlamentul României pentru adoptare, în anul 2017 Educația va primi doar aproximativ 3,1% din Produsul Intern Brut, un procent insuficient pentru a rezolva problemele cu care se confruntă sistemul de învățământ românesc și care menține în continuare, România, pe ultimul loc în Uniunea Europeană, în ceea ce privește alocarea din PIB pentru educație”, se arată într-un comunicat de presă al ANOSR.
Anul acesta este prognozată creșterea fondului pentru burse studențești cu 142,16%, dar este nevoie de mai mulți bani și pentru alte capitole bugetare, precum finanțarea de bază și subvenția pentru cămine și cantine, susțin reprezentanții organizației studențești. Aceștia precizează că infrastructura academică, materialele didactice, metodele de predare și pregătirea cadrelor didactice nu sunt în concordanță cu nevoile și așteptările studenților, iar condițiile din majoritatea căminelor studențești nu sunt adecvate pentru trai și studiu în România europeană a anului 2017, acestea fiind de multe ori suprapopulate. ANOSR amintește că, în toamna trecută, în cadrul campaniei
„Viitorul Implică Studenții”, derulată de organizație, mai multe partide politice au semnat angajamente prin care își asumau anumite creșteri bugetare cu privire la învățământul superior, pornind de la propunerile formulate de ANOSR. „Așadar, solicităm Parlamentului României să majoreze bugetul destinat Educației în anul 2017 și, în mod specific, să crească sumele alocate pentru finanțarea de bază a învățământului superior (până la suma de 4.183.386.247,26 lei, cu 1.477.767.247,26 mai mult decât a fost alocat în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2017 aprobat de Guvernul României) și pentru subvenția pentru cămine și cantine (până la suma de 645.752.870,73 lei, cu 500.515.870,73 lei mai mult decât este prevăzut în prezent în proiectul bugetului de stat pentru anul 2017)”, se mai menționează în comunicatul de presă al organizației studențești.