Violeta Stoica

Sutele de acțiuni de control sau de audit efectuate anul trecut de către reprezentanții Camerei de Conturi Prahova au scos la iveală, ca de obicei, tot felul de probleme pe care le au autoritățile publice locale prahovene. Modul în care au fost folosiți banii publici pentru acordarea de prime nejustificate funcționarilor publici sau modul în care au fost cheltuiți ilegal banii din bugetele locale pentru a finanța o serie de lucrări au fost luate la puricat de către reprezentanții Camerei de Conturi Prahova. Inclusiv finanțările acordate bisericilor au fost verificate. Sute de măsuri pentru remedierea neregulilor constatate au fost solicitate de către auditori pentru ca autoritățile să revină la legalitate, potrivit cerințelor Curții de Conturi a României, structură din care face parte și Camera de Conturi Prahova. Nu numai primăriile, ci și instituțiile din subordinea acestora au fost obligate să respecte prevederile legale, unele dintre acestea contestând în instanță măsurile dispuse.

Aproape 200 de acțiuni de control sau de audit au efectuat angajații Camerei de Conturi Prahova în cursul anului trecut, fiind finalizate 191, în urma cărora au fost formulate în patru situații obiecțiuni împotriva constatărilor auditorilor publici externi și nouă contestații împotriva unor măsuri dispuse prin decizii ale conducerii Camerei de Conturi Prahova.
Printre neregulile constatate de reprezentanții Camerei de Conturi Prahova la autoritățile locale auditate s-a aflat și acordarea unor drepturi de natură salarială personalului din cadrul primăriilor, considerată a fi fost făcută cu încălcarea prevederilor legale care reglementează sistemul de stabilire a salariilor pentru personalul din sistemul bugetar. Astfel, potrivit raportului Camerei de Conturi Prahova, la Târgșoru Vechi s-a plătit fără temei legal, în perioada 2013-2015, suma de 288.000 de lei reprezentând spor de dificultate de 50% pentru membrii comisiei de fond funciar. Plăţi nelegale, conform aceluiași raport, s-au constatat și la Florești – 322.000 de lei, la Brazi – 166.000 lei, la Bușteni – 30.000 de lei sau la Surani – 27.000 de lei.
La Comarnic, în urma verificărilor de la primăria din localitate, s-a ajuns la concluzia că, în perioada aprilie 2015 – aprilie 2016, a fost plătită nelegal salariaţilor –drept ajutor pentru sărbătorile de Paşte și de Crăciun – suma totală de 62.000 de lei. Tot la Comarnic, însă în perioada mai 2013 – aprilie 2016, auditorii au constatat că s-a plătit nelegal funcţionarilor publici și personalului contractual drept contravaloare a unor mese calde în baza acordurilor și contractelor colective de muncă suma totală de 718.000 de lei, fiind calculate şi penalităţi pentru întreaga perioadă de 226.000 de lei. Ilegale au fost considerate şi cadourile cumpărate pentru copiii minori ai angajaţilor din Primăria Comarnic, pentru care au fost cheltuite sume totale în valoare de 33.000 de lei – în perioada 01.04.2014 – 30.06.2016 – cu ocazia sărbătorilor de Paşti, 1 Iunie și de Crăciun.

Camera de Conturi PH2
O altă situaţie întâlnită de reprezentanţii Camerei de Conturi Prahova referitoare la plăţi ilegale pentru sporuri sau alte drepturi fără bază legală a fost consemnată la Primăria Adunaţi, acolo unde au fost acordate angajaţilor, în mod nelegal, prime de concediu, prime de 2% din salariu, ore suplimentare în sumă totală de 71.000 de lei, fiind calculate şi penalități de 26.000 de lei.

Cheltuieli ilegale prin… angajări mascate

Problema efectuării unor plăţi nelegale în baza unor convenţii civile a fost regăsită de Camera de Conturi Prahova, în urma verificărilor de anul trecut, şi la Centrul Cultural Izvoarele, unde, conform raportului întocmit de auditorii externi, s-au efectuat în mod nelegal plăți de 109.000 de lei pentru şase persoane, fără că toate posturile să fie cuprinse în organigramă și statul de funcții, „angajări mascate prin încheierea unor convenții civile de prestări de servicii care au conținut clauze specifice unor activități dependente (salariale) și care au funcționat în fapt drept contracte individuale de muncă”. Şi la Primăria Izvoarele, potrivit auditorilor externi, a fost angajată ilegal o persoană – în perioada mai 2013-ianuarie 2016 – pentru prestarea unor activități, prin încheierea unei convenții civile de prestări de servicii, în condițiile în care postul respectiv, prevăzut în organigrama și statul de personal aprobate, a fost blocat începând cu 31.01.2013 prin pensionarea aceleiași persoane, prejudiciul total adus bugetului local fiind de 51.000 de lei.

Plăţi pentru lucrări inexistente

Plata contravalorii unor lucrări neexecutate s-a menţinut printre neregulile găsite de auditorii Camerei de Conturi Prahova şi în cursul anului trecut la primăriile controlate financiar. Astfel, potrivit raportului privind activităţile desfăşurate anul trecut, s-a constatat că Primăria Păcureţi „a efectuat, în perioada septembrie 2014 – aprilie 2015, plăți nelegale către o societate fără salariaţi direct productivi în sumă totală de 348.000 de lei, reprezentând contravaloarea unor lucrări de reparaţii şi întreţinere drumuri locale neefectuate, fiind calculate dobânzi în sumă de 107.000 de lei. Și dirigintele de şantier care a certificat situațiile de plată neexecutate a fost remunerat nelegal cu suma de 5.000 de lei”, iar la Primăria Comarnic, potrivit aceleiaşi surse, s-a plătit, în mod nelegal, unui constructor suma de 94.000 de lei, reprezentând contravaloarea a 10 “staţii maxi-taxi din panouri termoizolante sandwich 50 mm” neexecutate și nelivrate, pentru imobilizarea sumei fiind calculate inclusiv penalităţi de 78.000 de lei.
Şi finanţarea unor unităţi de cult a fost considerată nelegală de către reprezentanţii Camerei de Conturi Prahova, astfel că a fost consemnată achiziţionarea de către Primăria Floreşti a două icoane în valoare totală de 91.000 de lei.
O situaţie ciudată a fost regăsită la Primăria Iordăcheanu, acolo unde „s-a constatat că la expirarea mandatului fostului primar, acesta nu a predat bunurile primite în folosință în valoare de 5.000 de lei, reprezentând contravaloarea a două telefoane mobile iPhone 6 și un laptop Acer”.
La Ploieşti, necalcularea de penalități pentru neîndeplinirea clauzelor contractuale a fost una dintre neregulile constatate. Auditorii au arătat că „deși nu au fost îndeplinite obligațiile privind transformarea a 45 autobuze vechi în autobuze cu un nivel redus al emisiilor poluante și al consumului de carburant, fapt ce a avut drept consecință neatragerea fondurilor puse la dispoziția entității de Ministerul Mediului şi Schimbărilor în sumă de 13.103.000 de lei, U.A.T.M. (n.n. – Primăria) Ploiești nu a pretins penalități contractuale de 902.000 de lei. La aceeași entitate s-a constatat neurmărirea realizării din sursele proprii ale operatorului, a lucrărilor de investiţii ofertate şi în condițiile contractate şi neluarea măsurilor de reziliere a contractului de delegare a gestiunii serviciului de construire, modernizare, reparare şi întreținere a rețelei stradale, lucrări de artă, parcări, penalitățile pentru neexecutarea la timp sau neexecutarea corespunzătoare de către operator a obligaţiilor fiind de 117.000 de lei”.