Femeile au fost dintotdeauna de părere că simptomele specifice sarcinii sunt diferite în funcţie de sexul fătului, însă abia de curând studiile de specialitate au găsit dovezi ce arată că sistemul imunitar al mamei este influenţat, pe durata sarcinii, de sexul copilului, scrie sciencedaily.com, preluată de MedLive.ro. Datele studiului, publicat în numărul din februarie al revistei “Brain, Behavior and Immunity”, arată că sexul copilului ar putea juca un rol important în explicarea diferenţelor de simptome asociate sarcinii, precum poftele alimentare şi greaţa de dimineaţă.
Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii de la Universitatea Ohio State au analizat datele medicale colectate de la 80 de femei gravide şi au examinat indicatorii sistemului imunitar al acestora, nivelul de citokine din sânge, testând modul în care probele de celule ale sistemului imunitar au răspuns în urma expunerii acestora la bacterii în cadrul testelor de laborator.
“În timp ce femeile gravide nu au prezentat diferenţe semnificative în ceea ce priveşte nivelul de citokine din sânge, indiferent de sexul fătului, celulele imunitare ale femeilor ce aveau fetuşi de sex feminin au produs citokine pro-inflamatorii atunci când au fost expuse la bacterii în studiul de laborator. Acest lucru arată că femeile care urmează să dea naştere unei fetiţe au prezentat un răspuns inflamator sporit atunci când sistemul lor imunitar a fost provocat, prin comparaţie cu femeile ai căror fetuşi erau de sex masculin,” a declarat Amanda Mitchell, cercetătoare la Institutul de Medicină din cadrul Universităţii Ohio State.
Nivelul de inflamaţie este un indicator critic al sistemului imunitar implicat în vindecarea rănilor şi în răspunsul organismului la virusuri, bacterii şi boli cronice. Cu toate acestea, un nivel ridicat de inflamaţie supune întreg organismul unui stres ce poate contribui la apariţia simptomelor de boală, precum durerile şi oboseala.
Deşi este nevoie de mai multe cercetări pe această temă, inflamaţia sporită observată în rândul mamelor ce purtau în pântece fetuşi de sex feminin ar putea juca un rol important în explicarea diferenţelor de simptome ce apar pe perioada sarcinii, prin comparaţie cu mamele ce au o sarcină cu fetuşi de sex masculin.
“Studiul de faţă aduce în atenţia mamelor, precum şi a medicilor obstetricieni, faptul că sexul fătului este un factor ce influenţează modul în care organismul mamei răspunde la provocările cu care se confruntă sistemul lor imunitar în fiecare zi; de asemenea, datele studiului deschid calea unor noi cercetări pe baza modului în care organismul femeilor gravide răspunde la diferite virusuri, infecţii sau condiţii de sănătate cronică (ca astmul), precum şi dacă aceste răspunsuri ale organismului pot afecta starea de sănătate a fătului,” adaugă autoarea studiului.
În timp ce nivelul de inflamaţie din corpul mamei poate afecta rezultatele sarcinii, precum momentul naşterii, sunt necesare mai multe studii de specialitate pentru a înţelege modul în care sexul fătului este asociat cu gradul de inflamaţie prezent în organismul mamei. Este posibil ca hormonii sexuali, dar şi hormonii placentei să afecteze nivelul de inflamaţie prezent în organism, sunt de părere cercetătorii, care sfătuiesc femeile să urmeze un program de exerciţii fizice pe perioada sarcinii pentru a sprijini buna funcţionare a sistemului lor imunitar.