Ieri, Curtea Constituțională a Românei (CCR) a înregistrat sesizarea președintelui Klaus Iohannis privind constatarea unui conflict juridic între puterile statului, urmând ca până pe 7 februarie părțile implicate să transmită punctele de vedere, au precizat pentru
AGERPRES reprezentanți ai Curții.
Potrivit acestora, termenul de discutare a sesizării se va stabili după transmiterea punctelor de vedere.
CCR a stabilit aceleași termene ca și în cazul sesizării președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, de soluționare a unui conflict juridic de natură constituțională dintre autoritatea executivă reprezentată de Guvernul României și autoritatea legiuitoare reprezentată de Parlament, precum și dintre autoritatea executivă și autoritatea judecătorească reprezentată de CSM.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat ieri că a sesizat CCR în legătură cu OUG privind modificarea Codurilor penale. El a arătat că sesizarea vizează conflictul juridic de natură constituțională între Guvern, pe de o parte, și sistemul de justiție și Parlament, pe de altă parte.
Potrivit Administrației Prezidențiale, în cererea transmisă CCR se arată că, prin adoptarea OUG de modificare a Codurilor penale, ”Guvernul și-a exercitat competența de a adopta acte normative cu putere de lege cu încălcarea cadrului constituțional privind delegarea legislativă”. Președintele Iohannis cere CCR să constate că OUG a fost adoptată cu nerespectarea prevederilor constituționale și, în consecință, să dispună măsurile necesare ”restabilirii ordinii constituționale în sensul lipsirii de efecte a actului normativ”.