N. Dumitrescu

Pentru  o anumită  categorie de prahoveni există posibilitatea legală de a-şi “cumpăra vechime”. Acest lucru se poate face în baza unui act normativ, intrat în vigoare în luna octombrie a anului trecut, data până la care persoanele interesate să încheie un contract de asigurare socială, la Casa Judeţeană de Pensii Prahova, fiind 27 aprilie 2017.  Persoanele care pot  beneficia de prevederile acestei legi sunt cei care nu au avut  calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială ori nu au realizat un stagiu de cotizare în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită asigurarea. Contractul de asigurare socială prevăzut de Legea nr.186/2016 se încheie numai pentru perioade anterioare, respectiv pentru cel mult 5 ani anteriori încheierii acestui document. De la intrarea în vigoare a legii menţionate şi până la data de 1 februarie anul curent, peste 300 de prahoveni şi-au cumpărat, în condiţii legale, vechime. 

Cunoscut drept legea care permite “cumpărarea de vechime”, actul normativ care permite plata retroactivă a contribuțiilor de asigurări sociale – Legea nr.186/2016 – a intrat în vigoare pe data de 27.10.2016. După cum am aflat de la reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Prahova, în baza acestui act normativ, poate încheia contract de asigurare socială cu instituţia menţionată orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în judeţul nostru, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: “nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat un stagiu de cotizare sau un stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii; nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare”. Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare sunt, după caz: actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original și copie; procura specială autentificată în condițiile legii, în cazul încheierii contractului prin mandatar; declaraţia pe propria-răspundere, care se completează la sediul Casei Judeţene de Pensii Prahova. Contractul de asigurare socială prevăzut de Legea nr.186/2016 se încheie numai pentru perioade anterioare, respectiv pentru cel mult 5 ani anteriori încheierii acestui document. “Încheierea contractului de asigurare socială în temeiul prevederilor Legii 186/2016 poate fi solicitată până pe data de 27.04.2017. Până pe data de 1 februarie a.c. s-au încheiat 360 de astfel de contracte”, am aflat de la reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Prahova.

vechime in munca2
În conformitate cu prevederile actului legislativ menţionat, “baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, este ales de persoana care încheie documentul şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public și nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Suma cu titlu de contribuţie de asigurări sociale datorată în baza contractului de asigurare socială poate fi plătită în una sau mai multe tranşe lunare, fără a depăşi data de 27.04.2017. Suma reprezentând contribuţie de asigurări sociale datorată se actualizează cu indicele de inflaţie, conform prevederilor art. 6 alin.(2) din Legea nr.186/2016, ori de câte ori se face plata contribuţiei”. În acest context, de la Casa Judeţeană de Pensii Prahova am mai aflat că “plata contribuției se poate face în numerar, la casieria Casei Judeţene de Pensii Prahova sau în contul deschis de către instituţie la Trezoreria Statului”. Nu în ultimul rând, reprezentanţii acestei instituţii ne-au mai menţionat: “Pentru perioadele viitoare, asigurarea voluntară se realizează, ca şi până acum, prin încheierea contractului de asigurare socială în condiţiile prevăzute de Legea 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare. În prezent, pentru aceste contracte, contribuţia de asigurări sociale este de minimum 247 de lei, iar numărul contractelor aflate în derulare este de peste 3.500”.