Cercetătorul dr. David Furman susţine că 90% dintre boli pot fi prevenite prin consumul moderat de cafea.
Un studiu realizat de cercetătorii de la Stanford University arată că efectele pozitive ale consumului de cafea sunt mai multe decât ne-am fi aşteptat. Cafeina împiedică inflamaţiile asociate cu înaintarea în vârstă şi joacă un rol fundamental în prevenirea apariţiei unor afecţiuni precum diabetul şi cancerul. Evident, cercetătorii vorbesc despre cafeaua băută fără zahăr sau îndulcitori artificiali.
„Mai mult de 90% dintre toate bolile netransmisibile legate de îmbătrânire sunt asociate cu inflamaţia cronică. Este binecunoscut faptul că aportul de cafeină este asociat cu longevitatea. Multe studii au arătat această asociere. Am descoperit un posibil răspuns pentru care se întâmplă acest lucru. Cu cât oamenii consuma mai multă cafeină, cu atât sunt mai protejaţi împotriva inflamaţiilor cronice”, susţine David Furman, autorul studiului,preluat de Sănătate.bzi.ro şi citat de AMPRESS.
Concluziile la care au ajuns oamenii de ştiinţă de la Stanford University au fost confirmate şi de cercetătorii canadieni. Consumul moderat de cafea fără zahăr previne diabetul de tip 2. De asemenea, cafeaua îi protejează pe oameni şi de boala Parkinson, dacă este consumată de maximum două ori pe zi (nu în cantităţi mai mari de 150 de mililitri).
Experţii canadieni au mai observat că această băutură cu rol energizant calmează şi durerile de cap şi este eficientă în ameliorarea simptomelor răcelii. Cafeaua fierbinte, neîndulcită, poate reduce febra.
Nutriţioniştii spanioli au descoperit că portocalele au mai puţini antioxidanţi şi mai puţine fibre decât cafeaua. Cafeaua este bogată în fibre şi polifenoli şi ajută la prevenirea obezităţii şi a bolilor cardiovasculare.
Atenţie! Informaţiile de mai sus se bazează pe consumul moderat de cafea. Ca orice băutură cu conţinut important de cafeină, consumată în exces dăunează sănătăţii. Persoanelor care au probleme cu tensiunea le este recomandat să se limiteze la o singură ceaşcă de cafea pe zi.