V. Stoica
Regulamentul de organizare și de funcționare a serviciului public de salubrizare a localităților din județul Prahova, adoptat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “Parteneriatul pentru managementul deșeurilor” Prahova, prevede că toți utilizatorii – persoane fizice sau juridice – de pe teritoriul județului au garantat dreptul de a beneficia de acest serviciu public, obligatoriu într-un stat civilizat. Pe de altă parte, însă, aceiași utilizatori au dreptul la informații privind serviciul de salubrizare, la structura tarifară și la clauzele contractuale.
În această perioadă, operatorul câștigător al licitației organizate de către ADI Deșeuri Prahova pentru desemnarea firmei care să se ocupe de câteva zeci de localități – printre care se numără și municipiul Ploiești – se confruntă cu unele probleme în privința încheierii contractelor de salubritate, pentru că unii reprezentanți ai asociațiilor de proprietari nu doresc să parafeze documentele din cauza creșterilor de tarif.
Este sau nu posibil refuzul de a încheia contract de salubritate? Cum pot fi sancționați cei care nu încheie aceste contracte?
În această perioadă, reprezentanții operatorului de salubritate se lovesc de refuzul unor asociații de proprietari din Ploiești de a încheia contractele de salubritate pentru ridicarea deșeurilor menajere. Întrebarea care se pune ar fi aceea dacă este posibil așa ceva și unde își aruncă gunoiul cei care nu vor să parafeze contractele cu operatorul câștigător al licitației organizate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “Parteneriatul pentru managementul deșeurilor” Prahova, firmă care – întâmplător – este aceeași care a prestat acest serviciu public și până acum la Ploiești, respectiv Rosal Grup. Practic, acum, după ce a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru o zonă extinsă din județul Prahova (zonă care include și municipiul Ploiești), Rosal Grup este obligată să încheie noile contracte cu utilizatorii serviciului public de salubritate, cu asociațiile de proprietari, cu persoanele fizice și juridice și cu instituțiile publice. Însă, odată cu finalizarea licitației, care a avut loc anul trecut, la Ploiești au crescut tarifele la ridicarea deșeurilor, în conformitate cu noul contract semnat între ADI Deșeuri și operator.
Directorul tehnic al Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiești, Vasile Ionescu, a explicat ce se poate întâmpla în cazul în care unele persoane fizice, administrații de proprietari sau persoane juridice refuză să încheie contractele de salubritate. În cadrul emisiunii “Prahova în 60 de minute”, de la Prahova TV, directorul tehnic al RASP a declarat: “Cetățenii trebuie să înțeleagă că oricine produce și generează deșeuri este obligat să aibă și un contract pentru a i se ridica gunoiul. Pentru că dacă toată lumea nu ar avea contract, ce am face cu toate deșeurile?! Trebuie știut și că în partea legislativă, pe directivele europene, și în legislația noastră internă apar acele taxe stabilite de mediu pe care noi suntem obligați să le plătim către Uniunea Europeană. Într-adevăr, aceste noi contracte încheiate cu operatorul Rosal după licitația organizată de ADI Deșeuri au alte tarife, față de ce era inițial. Acum, în primul an de contract, este de 4,94 lei fără TVA, în condițiile în care până în prezent era de circa 4,60 lei inclusiv TVA. Aceste condiții au fost licitate și adjudecate în urma procedurii de achiziție. Acesta este tariful justificat după toate normele care au fost prezentate, inclusiv structura de fundamentare a tarifului. Prețul diferă de la an la an, per persoană, pe durata de opt ani a contractului încheiat cu Rosal”.
Vasile Ionescu a mai precizat și că, potrivit legii, acest serviciu de salubritate este obligatoriu. “Există și sancțiuni pentru neîncheierea contractelor de salubritate. Mai mult decât atât, sunt sancțiuni atât pentru operatori cât și pentru utilizatorii serviciului de salubritate. Pentru că există prevederea obligativității de încheiere a unui contract de salubritate, suntem obligați să îi identificăm, împreună cu operatorul, pe cei care nu au contracte. În aceste cazuri se instituie taxă specială – care va putea fi stabilită de Consiliul Local Ploiești – la care se vor putea adăuga și alte penalități. Vom vedea sub ce formă va institui Consiliul Local Ploiești această taxă, pentru că acolo vom ajunge dacă sunt cetățeni care nu doresc să încheie contracte pentru ridicarea deșeurilor de către operatorul acestui serviciu public”, a mai declarat directorul tehnic al Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiești.
Orice nelămuriri ale ploieștenilor în această privință pot fi clarificate atât de către reprezentanții Primăriei Ploiești, prin Regia Autonomă de Servicii Publice, cât și de către operatorul serviciului, dar și de către reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri.